20.06.2022_21:32 | Източник: Българска патриаршия 18.06.2022 23:07 |
Снимка


Международна конференция с участието на преподаватели от Софийския и Пловдивския университети, както и гости от Гърция, се проведе в Банско в периода 17-18 юни по повод 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговата канонизация и 260 от написването на „История славянобългарска“.

Втората сесия на конференцията, която се проведе в събота (18 юни) започна с доклад на проф. д.ф.н. Христина Тончева, която говори върху темата за езиковите особености на Зографската чернова на „История славянобългарска“ и на нейните преписи. След това конференцията продължи с доклади на декана на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов, както и на преподаватели от Пловдивския университет и др.

На научното мероприятие бяха поставени и редица теми, свързани с „История славянобългарска“, като например темата за възрожденската иконография, нейната типология на влияния, както и библейски цитати и личности в историята на св. Паисий.

Особен интерес предизвикаха два от докладите, единият на гл. ас. Генчо Банев, който разаказа за изучаването на „История славянобългарска“ в Атинския университет. В края на своя доклад той показа и видеоклип, на който студенти от университета четат на новобългарски, гръцки и оригиналния език на св. Паисий неговата История.

Вторият доклад, предидвикал интерес е на Георги Тодоров, който бе за килията на св. Паисий Хиленадрски в Хилендарския манастир и научните открития през последните години за единственото място, свързано пряко с живота на светеца в монашеската република.

На конференцията присъства Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, както и монаси от Зографския манастир. Конференцията бе излъчена на живо в официалната страница на Св. Синод на БПЦ във Facebook.

Текст и снимки: Ангел Карадаков