20.06.2022_22:03 | Източник: Българска патриаршия 18.06.2022 23:40 |
Снимка


От днес започнаха богослужебните тържества, свъзрани с големите годишнини на св. Паисий Хилендарски. Център на тържествата е град Банско, който се смята за роден на светеца, написал „История славянобългарска“.

Вечерното богослужение бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужине с архим. Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия – Софийска епархия, свещеници от Неврокопска епархия и дякони.

Молитвено участие във вечерното богослужение взеха Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил и Видинският митрополит Даниил, както и Техни Преосвещенства Адрианополски епископ Евлагий, игумен на Рилската св. обител и Константийски епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Йером. Неофит Рилски“ с диригент протопсалт проф. Йоанис Папахронис.

В края на богослужението митрополит Серафим се обърна със слово, в което подчерта, че тази година особено тържествено се отбелязва паметта на св. Паисий Хилендарски. Митрополитът изтъкна още, че богослужебната прослава, съставена от Левкийския епископ Партений за св. Паисий Хилендарски е вече успешно нотирана и може да се изпълнява от църковните певци.

Празничният ден продължи с фолклорен концерт – спектакъл на художествените състави при читалище „Никола Вапцаров“ в залата на Туристическия информационен център в гр. Банско.

Текст и снимки: Ангел Карадаков