20.06.2022_22:30 | Източник: Българска патриаршия 20.06.2022 15:03 |
Снимка


На 20 юни Православната ни църква почита летният празник на свети Наум Охридски, ученик на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Един от храмовете в столичния кв. „Дружба 2“ е посветен на този дивен Христов последовател, наш учител и просветител във вярата.

По повод празника на светеца – патрон на храма в Дружба, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

Бoгослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Владимир Дойчев, протойерей Владимир Гълъбов, свещеник Ромил Георгиев от Сливенска епархия, йеродякон Вартоломей, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Йорданов.

Църковните песнопения изпълниха псалтите от източния църковен хор „Св. Наум Охридски“, ръководени от д-р Андрей Касабов.

След празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и служението на свети Наум Охридски. Той подчерта важни моменти от неговия живот и пожела на присъстващите, ползвайки се от неговия живот и благочестие, да възрастват във вяра, надежда и любов.

В своето слово владиката поднесе благодарност към всички, които спомогнаха за достойното отбелязване паметта на св. Наум: на предстоятеля, свещенослужителите, църковните певци, настоятелите и верния народ.

Приветствени думи към епископа, свещенството и народа поднесе ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението така тържествено да се отбележи празника на св. Наум, както и за всегдашната му грижа за духовното и материално добруване на енорията. Отецът благодари на епископ Поликарп за гостуването и за радостта, която е създал на енорията.

Отец Христо поднесе на епископа икона с образа на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на богослужението от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Снимки: протойерей Костадин Тренев