21.06.2022_19:09 | Източник: Българска патриаршия 21.06.2022 11:28 |
Снимка


В дните след големия християнски празник Възнесение Господне, брой 11 на „Църковен вестник“ пое към своите читатели с Обръщение на Българския патриарх Неофит по този повод, както и подбор от материали документиращи честването на Възнесение Господне в някои от епархиите на БПЦ-БП. Стр. 1, 2, 3. На стр. 1-8 можете да прочетете как е преминало тържественото провъзгласяване канонизацията на св. Теофана Басараб, по-известна в българската история като Търновската царица Теодора, съпруга на цар Йоан Александър.

В събитието, което се състоя на 21 май 2022 г. в Букурещ, по покана на Румънската патриаршия, взеха участие и Техни Високопреосвещенства Русенски митрополит Наум, отговарящ за връзките между Българската патриаршия и Румънската православна църква, и Видински митрополит Даниил, които съслужиха с Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил по този повод.

„2022-ра е годината, в която отбелязваме 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от неговата канонизация.“

В навечерието на 19 юни, когато Църквата отбелязва паметта на преподобния Паисий, на стр. 6 под рубриката „Юбилеи“ публикуваме статията на Ангел Карадаков „Пламъкът на възраждането св. Паисий Хилендарски – началото на нашето духовно възраждане“. На 8 юни, отбелязваме кончината на старец архим. д-р Георги (Капсанис).

В рубриката „И рече старецът“сме подбрали текст на светогорския подвижник за обожението. На същата стр. 7, под рубрика „Пастирско слово“, ви представяме новата книга на свещеника от столичния храм „Св. София“ ик. Йоан Карамихалев „Хлъзгаво време“ и публикуваме и разказа „Маслосвет“. Сборникът с разкази, описващи различни ситуации от битието на духовника и мирянина, е своеобразно продължение на предишната книга на автора „Лъх от тих вятър”.

В настоящия брой на стр. 1, 4-5 публикуваме и втората част на статията на преподавателя от БФ доц. Костадин Нушев под заглавие „Взаимодействия и връзки между Рилския манастир, атонското монашество и Киево-Печорската лавра“.

Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Оговорен ректор за броя: Александра Карамихалева