25.06.2022_12:55| Източник: Българска патриаршия 24.06.2022 16:07 |
Снимка


На 24 юни, шест месеца преди Рождество Христово, Православната църква си спомня и почита рождението на св. Йоан Кръстител.

По този повод в столичния храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в кв. Обеля беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“, иконом Николай Николов, предстоятел на храма, протойерей Валери Василев от храмовото духовенство, свещеник Христо Пашов, йеродякон Вартоломей, дякон Райко Синев от Западно- и Средноевропейска епархия, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Йорданов.

Църковните песнопения бяха изпълнени сладкогласно от църковни певци от столични храмове.

Празникът на храма в Обеля беше уважен от многобройно множество народ.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за рождеството на св. Йоан Кръстител.

Той напомни важни духовни моменти от историческото събитие, като подчерта, че всеки от присъстващите в храма може да подпомогне духовното си израстване и стремеж към Царството небесно вземайки пример от смирението на родителите на св. Йоан Кръстител, от любовта им към Бога, от постоянството им в духовния живот, от подвижничеството на Христовия Предтеча и неговата духовна и телесна чистота, както и от покаянието, към което той призоваваше човеците.

Към епископ Поликарп с думи на благодарност за уважението към енорията се обърна отец Николай. Той благодари на епископа, но най-вече на Негово Светейшество патриарх Неофит, който се грижи за своите духовни чеда и никога не ги забравя в своята архипастирска грижа и молива.

Епископ Поликарп лично раздаде нафората и поздрави всички присъстващи с храмовия празник на столичната църква, която се явява единствената в Софийска епархия, посветена на рождеството на св. Йоан Кръстител.

Снимки: протойерей Костадин Тренев