26.06.2022_21:30 | Източник: Двери на Православието 20.06.2022 |
Снимка


Неделя на всички светии тази година се падна на 19 юни, когато честваме и паметта на преп. Паисий Хилендарски. Всички тези църковни празници обаче се обединяват в една служба и в единно тържество. А двойният празник за нас създадоха дошлите в храма деца и техните учители от българското училище в Женева по случай завършването на учебната година. По препоръката на Спасителя „оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно“ (Мат. 19:14), ние с радост приехме да съчетаем това празненство с богослужението, което винаги с трепет очакваме.

За целта от Берлин отново дойде при нас ставрофорният иконом Юлиан Ангелов. Той отслужи св. Литургия за всички нас в гр. Женева, причасти ни с Христовото тяло и кръв и ни поучи със словата на апостола: „Гледайте, никой никому да не отвръща зло за зло; а винаги желайте доброто и един другиму, и на всички. Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса. Духа не угасяйте“ (1 Сол. 5:15-19). Свещеникът винаги намира за нас думи на утеха и насърчение, а затова и наставленията му се помнят дълго.

След св. Литургия се проведе годишният празник на българското училище, на който бяха раздадени сведетелствата на учениците.

Тържеството продължи с красиви танци и песни, изпълнени от децата от училището.

След малко повече от година служба на Бога и Неговия народ има за какво да благодарим. Много деца с родителите си посещават храма, много от тях се причастяват, изповедите се увеличиха, църковният живот придоби смисъл в Бога. Църковният хор стана много по-уверен благодарение на диригента Станислава Нанкова. На всичко това се учим с Божия помощ и с надежда на Неговата милост.

Църковното настоятелство и членовете на общината отправят сърдечни и топли благодарности към о. Юлиян Ангелов за отделеното време, молитвите, духовната подкрепа и укрепването на Христовата вяра във всички нас.

Следващата служба с български свещеник в Женева ще бъде през м. септември. Дотогава членовете на нашата православна община ще се черкуват в храмовете на другите православни общини, където има постоянни богослужения.