26.06.2022_21:48 | Източник: Двери на Православието 25.06.2022 |
Снимка


На 25 юни, в деня на паметта на св. Онуфрий Велики по стар стил, Киевският митрополит Онуфрий чества деня на своя небесен покровител (РПЦ, както и УПЦ служат по стар стил). По традиция на този празник предстоятелите на поместните православни църкви и архиереи от чужбина отправят своите поздравления към него, съобщават от Информационно-просветния отдел на УПЦ. Сега на тези поздравления се отдава особено значение, защото те идват след проведения в Киев поместен събор на УПЦ в края на май за отделяне от РПЦ.

Следват откъси от приветствия на предстоятелите на поместните православни църкви:

Негово Светейшество Български патриарх Неофит: „Пожелаваме Ви здраве, сила и търпение от Бога в тежките изпитания, през които преминавате Вие ​​като архипастир, Вашите събратя архиереи, свещеници, монаси, православни християни и всички хора на братска Украйна. Изпитанията, пред които сте изправени днес, са предизвикателство за всеки верен духовник, чийто дълг е да проповядва делото на Христовия мир и да отстоява истината. Сега е време, когато особено се разкрива делото на свидетелството пред ближните, „написано не с мастило, а с Духа на живия Бог, не върху каменни скрижали, а върху плътените скрижали на сърцето“ (2 Кор. 3:3).

Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава също пише: „Сърдечно Ви поздравявам с деня на Вашия небесен покровител – преп. Онуфрий Велики. В духа на братската любов пожелавам Господ по Своите молитви да Ви дари здраве и Своята богата благодат, която да помага на Вашите всестранни усилия за слава на светата Украинска православна църква и запазването на нейното единство, мир и всичко добро за всеки ден от живота“.

Митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав пише: „В трудните дни за паството, поверено на Вашите грижи, Вие носите особения кръст на скърбите и страданието. Без да изоставяте молитвеното дело, всеки ден се опитвате да давате всичко от себе си на онези, които имат нужда от подслон, храна, думи на утеха. С това свидетелствате, че „добрият пастир полага душата си за овците“ (Иоан 10:11). Единствено в това е смисълът на пастирската грижа и на силата на дадената ни при хиротонията благодат, която винаги лекува слабите и възпълва недостигащото. В този знаменателен ден Ви пожелавам Божията благословена помощ. Нека Всемогъщият Господ не остави Вас и украинското паство, поверено Ви с благодат и щедрости, по молитвите на Пречистата Богородица, преподобния Онуфрий Велики и всички светии“.

Митрополитът на Америка и Канада Тихон (Православна църква в Америка) казва: „Пиша Ви с топли поздравления по случай именния ден на Ваше Блаженство. Заедно с духовенството и вярващите на Православната църква в Америка продължавам да се моля за Ваше Блаженство, цялата Украинска православна църква и целия народ на Украйна. Ние отправяме молитви към Всемогъщия Господ за възстановяване на мира и справедливостта за Вашата страна и нейния народ. Още веднъж изразявам пълната подкрепа на Православната църква в Америка за Ваше Блаженство и Украинската православна църква. Псалмите на Давид изобразяват Господа, нашия велик Първосвещеник и Архипастир, като Този, Който ще ни даде да живеем в тучни пасища и ще ни отведе при тихи води (Пс. 22:2). Нека Господ даде на Вашето Блаженство подкрепа и мир в сърцето дори в тези времена на изпитания. И нека Той продължава да Ви благославя, за да можете да предавате на цялото си паство Христовия мир, силата на светите тайнства и живата вода на Духа. Господ да Ви дава изобилна мъдрост и сила в това трудно време“.

Митр. Онуфрий не е получил поздравление от Московския патр. Кирил. Преди два месеца, на 27 май, той проведе събор на ръководената от него УПЦ в Теофания, който взе решение за административно отделяне от Московска патриаршия и внесе съответните изменения в устава. От началото на войната на Русия в Украйна патр. Кирил отказва да разговаря с митр. Онуфрий. След Киевския събор отношенията още повече се обтегнаха, но РПЦ не предприе конкретни наказателни действия.

Една от промените в устава на УПЦ гласи, че УПЦ занапред ще има връзка със световното Православие не през Руската църква, а самостоятелно. Пред предстоятеля на УПЦ митр. Онуфрий стои задачата да установи самостоятелни отношения с поместните православни църкви, с които УПЦ е в общение.

Снимката е по време на посещението на митр. Онуфрий в София през 2015 г.