28.06.2022_18:38 | Източник: Българска патриаршия 26.06.2022 16:58 |
Снимка


Празничното честване на 212 години от мъченическия подвиг на свети преподобномъченик Прокопий Варненски започна на 24 юни вечерта с отслужването на Вечерня с петохлебие в посветения му варненски храм, която бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Боголюбив народ изпълни благолепния храм, осветен преди малко повече от година – на 14 февруари 2021 г. – както на вечерното богослужение, така и на светата Литургия, която митрополит Йоан отслужи на 25 юни – денят на мъченичеството на свети Прокопий. Малко по-късно последва литийно шествие около храма с иконата на светия преподобномъченик, украсено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили, воден от помощник-диригент капитан-лейтенант Георги Зайранов.

В съслужение с Архиерея бяха председателят на храма домакин иконом Георги Великов, ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник и председател на храм „Св. Атанасий“, както и свещеници от града и епархията. Празничните боголужения бяха песенно украсени от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров и от мъжкия хор при Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ с диригент Валентин Кубратов.

Негово Високопреосвещенство започна своята проповед в края на Вечернята, насочвайки вниманието на присъстващите към службата на светията и по-особено към подвига на мъченичеството, който е „най-величавият подвиг, защото върху този подвиг се утвърждава светата Църква в първите векове“, заяви той и допълни, че „неслучайно светата Евхаристия – Тайнството на Тайнствата – започва да се извършва върху гроба на мъченици“.

След Великото славословие Архиереят пострига в първата степен на свещенството шестима нови четци, певци и свещоносци на Българската православна църква. По време на светата Литургия прозвуча заупокойна ектения, на която бяха поменати приснопаметните Варненски и Преславски митрополит Симеон, Варненски и Преславски митрополит Йосиф и Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

В края на богослужбата митрополит Йоан изтъкна, че „свети преподобномъченик Прокопий Варненски е ярък пример за това как човек може да тръгне по Бога, да има добро усещане и възпитание, да усети Божията благодат от млада възраст, да отиде не някъде другаде, а в Света Гора – Атон, да се срещне или Бог да осъществи велика среща с големи подвижници на благочестието, и в един миг този дар на Светия Дух да отстъпи от човека заради съмнение, отчаяние и различни други вътрешни страсти, които човек не усеща веднага в себе си. Той, когато ги усеща, вече има това благодатно озарение на Светия Дух и усеща Неговото действие. Обаче това не става изведнъж с човека. Това става благодарение на духовния опит, на духовното споделяне и уточнение с опитните хора в светата Църква и всичко онова, което се случва в светотайнствения живот на Църквата. Това обаче не гарантира, пак казвам, едно падение на даден човек. И вие виждате, че имаме много светии, които са посегнали, в една или друга степен са се отчаяли и са излезли от светите обители, и са излезли и от Света Гора. И в случая свети Прокопий Варненски, както беше огласено в житието му, достига до нещо, което после му носи огромно страдание, огромна скръб и мъка, но и повод за дръзновение и дълбоко усещане на липсата на благодатното озарение на Светия Дух. Човек, когато усети богооставеността вече няма шанс да не се върне обратно. Веднъж усетил Божията благодат и после сравнил това състояние с богооставеност, той няма как да не търси първото състояние. Така че това се случва и със свети Прокопий“.

Архиереят поздрави присъстващите с празника на варненския закрилник и изрази своята молитвена благодарност към всички, които са спомогнали за построяването на Божия дом, както и на всички, които допринасят и днес за благолепния му вид. Той благопожела здраве и спокойно, благодатно отслужване на светата Божествена Литургия, „защото това си ни е най-съществената и важна молитва, а всичко друго Господ ще ни го даде. Той ще ни го даде така, както е нужно в своето си време“.

Празничните богослужения може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/live_videos/?ref=page_internal.

Изготви: Георги Великов