05.07.2022_16:50 | Източник: Българска патриаршия 03.07.2022 21:20 |
Снимка


На 3 юли, след архиерейската светата Литургия, отслужена в дупнишкия храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, в 12:30 ч. беше осветен новоизграденият храм-параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в с. Самораново, Дупнишка духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, освещаването на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Благой Стоянов, свещеник Добри Добрев, председател на църковното настоятелство на новия храм, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Николачков, свещеник Георги Гелов, свещеник Венцислав Ангелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Георги Граховски, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.

Храмът е изграден по инициатива на г-н Михаил Севдин и на неговото семейство, които са дарители, ктитори и благоукрасители на новата църква. В строителството на храма с дарения са участвали също така и хора от селото и региона.

Празникът по освещаването на църквата беше уважен от г-н Методи Чимев, кмет на Община Дупница, г-н Крум Милев, зам.-кмет на Община Дупница, г-н Райко Цветков, кмет на с. Самораново, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и представители на различни организации от Дупница и региона.

След освещаването епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с новата духовна придобивка и им пожела храмът да бъде за всички духовен пристан и място за молитва, духовни размисли и въздигане в добродетели – вяра, надежда и любов.

Особена благодарност епископ Поликарп отправи към основния дарител на храма г-н Михаил Севдин и към всички, които малко или много са помогнали за построяването на православното християнско светилище.

Всички присъстващи на тържеството бяха поздравени за новата духовна придобивка от владиката, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Присъстващите, които бяха многобройно множество, бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.

Снимки: протойерей Костадин Тренев