05.07.2022_17:003| Източник: Българска патриаршия 04.07.2022 10:38 |
Снимка


На 3 юли, 3 Неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши чина на обновление и отслужи архиерейската света Литургия в обновения храм „Св. пророк Илия” в родопското село Чурен.

В съслужение с владиката бяха: викарните епископи Знеполски Арсений и Смоленски Висарион, архимандрит Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещ. Симеон Матев – председател на храма, свещ. Ерм Писанов, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Пристигането на Високопреосвещения митрополит Николай в селото се превърна в истински празник. Владиката бе посрещнат тържествено с камбанен звън и с много радост в двора на храма, където кметът на Община Родопи г-н Павел Михайлов му поднесе в дар архиерейски посох.

Стотици боголюбиви миряни от околните села с благоговение и радост изпълниха напълно обновения храм, за да присъстват на богослужението. Сред тях бяха и кметът на община Перущица г-жа Мария Вълканова, председателят на Общинския съвет в Родопи г-н Георги Цанков и заместник-кметът на общината г-жа Емилия Иванова.

В края на богогослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички с архипастирско слово за значението на храма в живота на човека и за литургийното св. Евангелие.

Владиката благодари на всички, които са дарили средства и обединили усилия, за да възвърнат благолепието на храма, посветен на св. пророк Илия. Митрополит Николай връчи благодарствени грамоти на ктиторите г-жа Светлана Стоянова и г-н Владимир Ангелов. И отличи с офикия „протойерей“ отец Симеон Матев – председател на храма.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.