06.07.2022_00:20 | Източник: Българска патриаршия 05.07.2022 10:18 |
Снимка


С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска Епархия „Благодатни дарове и благодатни хора“. Сборникът е издание на манастира „Параклит“ („Св. Дух – Утешител“), Оропос – Гърция, чието монашеско братство и издателска дейност в продължение на 40 години ръководеше игуменът на обителта приснопаметният старец схиархимандрит Тимотей (Саккас). Изданието представлява своеобразен патерик от свидетелства за проявленията на божествените дарове както сред древните светии, така и сред съвременни подвижници на благочестието.

В първия том на настоящата антология са включени проявления на две групи благодатни дарове. Към първата спадат благодатният дар на разсъдителността, благодатният дар на прозорливостта и благодатният дар на пред-виждането (виждане на бъдещето). Към втората – благодатният дар на изцелението, благодатният дар на власт над демоните и благодатният дар на власт над зверовете.

В увода братята на манастира също ни напомнят, че „паралелно съществуват и хора, подвластни на зли духове, които също извършвали „личби и чудеса“, но лъжливи, и правели удивителни неща. Особено в наши дни магьосници, но и разни еретици, демонстрират впечатляващи постижения… Без да имат представа за духовния живот и неговите закони, без да имат желание да „пазят строги пътища“ и да преживеят православната аскетична духовност, много инославни в делириума на своя ентусиазъм и сантиментализъм вярват, че са носители на благодатни дарове“.

Изразяваме своята благодарност към преводача на изданието Константин Константинов, който вече повече от 5 години, е незаменим сътрудник на издателството на Ловчанска Ехархия. Благодарим особено и на братството на манастира „Параклит“, които ни предоставиха авторските права за изданието още приживе на отец Тимотей – един истински носител на благодатните дарове, описани в настоящия труд.

За повече информация и поръчки: 0888 286 937 или knigi.predanie@gmail.com