09.07.2022_23:48 | Източник: Българска патриаршия 09.07.2022 19:55 |
Снимка


На 9 юли 2022 г., когато светата Църква отбелязва паметта на свети свещеномъченик Панкратий, епископ Тавроменийски, се изпълват девет години от упокоението на Негово Високопреосвещество Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954 – 2013). По този повод Техни Високопреосвещенства Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглавиха заупокойните богослужения в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и при гроба на приснопаметния митрополит, намиращ се на Митрополитската алея в централните варненски гробища.

Митрополит Йоан възглави Заупокойната света Литургия, на която съучастваха множество духовници от града и епархията, сред които председателят на Катедралния храм иконом Стефан Николов, както и ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник и председател на храм „Св. Атанасий“.

Веднага след светата Литургия двамата Архиереи отслужиха панихида в храма и трисагий на гроба на упокоилия се в Господа Варненски и Великопреславски митрополит. Богослуженията бяха песенно украсени от мъжкия хор при Митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов и от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

В проповедта си митрополит Йоан разкри основни моменти от богатия духовно-благодатен живот на блаженопочившия митрополит Кирил, приел да следва подвига на монашеството още в ранна възраст. Архиереят заяви:

„Дядо Кирил имаше духовна връзка с покойния Браницки епископ Герасим, който беше 13 години ректор на Софийската духовна семинария. И в този период той на 21 юли 1972 година, още като семинарист, приема монашески постриг с името Кирил под духовното старчество на епископ Герасим. Той е един от неговите духовни синове. А пострижението извършва другият духовен син на епископ Герасим – Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Панкратий, който днес отбелязваше своя имен ден.“

Негово Високопреосвещенство отбеляза, че тази година се навършват 50 години от монашеския постриг на митрополит Кирил. Той допълни още, че приснопаметният архиерей е положил много усилия за поддържането и развитието на отношенията на Българската православна църква с голяма част от Поместните православни църкви. А в последните години от своя земен път митрополит Кирил спомогна Варненската и Великопреславска епархия да се сдобие с мозаечната икона на Божията Майка „Геронтиса“, както и с иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство, които се намират в Митрополитския катедрален храм на морската ни столица.

Митрополит Йоан завършия своята проповед с думите на екзарх Стефан, които митрополит Кирил често цитира в свои проповеди и слова и които се отнасят за Второто Христово пришествие: „Насочи ме, Господи, към вечния град, дарувай ми пламенната ревност на избраните пътешественици към Твоя град. Отвори ми вратите на небесните простори, за да видят очите ми това, което Ти си приготвил за любещите Те от всичкото си сърце. Всичко земно е нетрайно, временно и преходно.“

Архиереят изрази своята благодарност към Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който взе молитвено участие в светата Литургия и възглави последвалите заупокойни богослужения, посветени на митрополит Кирил.

Цялото богослужение и фотогалерия може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/.

Изготви: Георги Великов