10.07.2022_00:29 | Източник: Двери на Православието 05.07.2022 |
Снимка


В два последователни дни, 2 и 3 юли 2022 г., Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в гр. Мюнхен отбеляза тържествено своята 40-та годишнина.

За празника в баварската столица пристигнаха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заедно с йеродякон Вартоломей от Софийска митрополия, както и о. Кръстин Апостолов и о. Яков Щурм от БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург, о. Сергий от БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в Щутгарт и о. Йордан Пашев от БПЦО „Св. Теодосий Търновски“ в Нюрнберг.

Честванията започнаха в съботния ден, 2 юли, с архиерейска вечерна, оглавена от митр. Антоний в съслужение с о. Недялко Калинов, предстоятел на БПЦО в Мюнхен, свещениците от споменатите български църковни общини в Германия и йерод. Вартломей. В богослужението взеха участие и свещеници от други православни общини в Мюнхен – о. Александру Нан от Румънската православна църквa и о. Петър Клич от Гръцката православна църква. Песнопенията на вечерната служба бяха изпълнени от църковния хор на българската църковна община в Мюнхен под вещото ръководство на Мартин Пенев.

Празничното неделно богослужение на 3 юли започна в 8:30 ч. с утринна с участието на всички свещеници, а св. божествена Литургия беше оглавена от митр. Антоний. За благолепието на богослужението допринесоха прекрасните песнопения, изпълнени с вяра и молитвена отдаденост от църковния хор на БПЦО „Св. Климент Охридски“. По време на св. Литургия митр. Антоний пострига за иподякон певеца от църковния хор Пламен Куюмджиев. Преди отпуста беше отслужена заупокойна молитва за един от съоснователите на църковната община и деен член на църковното настоятелство до последните дни на земния си път, г-н Георги Динев.

След края на св. Литургия митр. Антоний се обърна с архипастирски поздрав към о. Недялко Калинов, църковното настоятелство, хористите и всички богомолци с пожелания за крепка вяра, духовни сили, утвърждаване и наспоряване на плодовете на църковната община като средище на българската духовност. Богослуженията завършиха с празнично многолетствие.

Официалният прием и празничната културна програма в зала на дружество „Колпинг“ започнаха с приветствено слово на председателя на църковното настоятелство Найден Големанов. Поздравителни слова произнесоха и Драгомир Димитров, генерален консул на Република България в Мюнхен, Лотар Валдмюлер и г-н Флориан Шупе от Римокатолическата църква, както и Готфрид фон Зегниц от Евангелско-лутеранската църква.

Водещата Даяна Пенкова се погрижи за отличното протичане на празничната програма и с оригинален превод на немски език спомогна немскоговорящите гости да съпреживеят един прекрасен български празник. Културната програма започна с изпълнение на пиано на деветгодишната Дженифер Хуфнагел от българското училище „Св. Паисий Хилендарски“, която изпълни „На Елиза“ и „Ода на радостта“ от Лудвиг ван Бетовен. Програмата продължи с изпълнителите от фолклорен ансамбъл „Българска роза“, които впечатлиха присъстващите с песни от различни фолклорни области на България. Умилителни бяха изпълненията на децата от българското училище „Дора Габе“ с докосващи сърцата песни като „Молитва“ от Иван Вазов, „За децата по земята винаги да има светлина…“, „Високи сини планини“.

Вълнуващ момент беше дарението на каменна паметна плоча с името и портрета на Георги Динев, майсторски изработена от скулптора Христо Костов, бивш член на църковното настоятелство и отдаден радетел за делото на БПЦО „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен. Плочата беше връчена на о. Недялко Калинов и на представителите на църковното настоятелство Найден Големанов и Сотир Червенков, които изказаха своята дълбока признателност и благодарност за трогателния жест.

DSCF0370Всички присъстващи в залата бяха дълбоко разчувствани от завладяващите изпълнения на Анна Карамаврова, певица в църковния хор на БПЦО „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен, която изпя с много емоция „Облаче ле бяло“ и „Хубава си моя горо“. Тези изпълнения бяха и своеобразен мост към черкуващите си в българския храм християни от Украйна, с които сънародниците ни имат радостта „с едно сърце и едни уста да славят Господа“.

Празничната културна програма завърши с прекрасен документален филм, замислен и осъществен от Мартин Пенев, представящ неподправено, с тънък усет и лека закачка пъстрото разнообразие на членовете на църковната община, дошли в храма и обединени от дълбока вяра, в обща молитва търсещи светлината на Христос.

Освен на културната програма гостите на празника се насладиха и на вкусни кулинарни специалитети, за които се погрижи семейство Гатценбергер и много други доброволци.

Тържеството не би било възможно без отличната логистична и музикална подкрепа на всеотдайния Гроздан Вергиев-Ганди и неговия екип.

Както казаха немските гости на тържеството, „с годините Българската православна църковна община в Мюнхен става все по-млада и ангажирана. Вие сте едно място, в което цари дух на мир и разбирателство – дух, от който целият свят най-много има нужда в момента. Божията благословия за делата ви и в бъдеще!“.

Искрена радост и удовлетворение изпълват сърцата ни след всичко преживявано през този ден. И една несравнима признателност и уважение към онези, които през годините живяха и работиха за създаването и просъществуването на Българската православна община „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен. Сърдечна благодарност и към тези, които подпомогнаха осъществяването на самия празник, както и към онези, чиито имена по една или друга причина не можахме да изпишем, но които се грижат и днес в църквата да гори малката свещичка, запалена с дълбока вяра и надежда за здраве или за помен на починалите.

Една бликаща радост струи край нас заради всички малки и чисти сърчица, които тупкаха празнично заедно с тези на възрастните и които, надяваме се, ще съхранят с християнска любов достойно започнатото в Мюнхен преди четиридесет години българско църковно дело в служба и за прослава на нашия многомилостив и дълготърпелив към всички Бог.

На многая и благая лета!

Бел. ред.: БПЦО в Мюнхен е основана преди четиридесет години като поделение на БПЦ под ръководството на назначения три години преди това за управляващ на българските църковни общини в Западна и Средна Европа Главиницки епископ Симеон (после митрополит). За това съдействат редица сънародници, сред които се откроява семейството на българския банкер в Мюнхен, търновеца Петър Аладжов, съпругата му Екатерина и дъщерята Теофана, после принцеса фон Саксен. Преди това там временно съществува българска църковна община от политически емигранти, която не е под юрисдикцията на синода ни в София. Пръв свещеник на БПЦО „Св. Климент Охридски“ е о. Славчо Иванов Савов от Пловдив (1981-1986 г.), замества го о. Петър Томов Ангелов от Плевен (1986-1990 г.), а след него там служат йеромонах Софроний (Стефан Николов, 1990-1991 г.), архим. Йоан (Стойков) от София (1991-1992 г.), о. Георги Георгиев (1992-1993 г.) и о. Георги Шумов от София (1993-2003 г.). През 90-те години в църковната ни община периодично служи или пее на певницата архим. Йоан (Стойков), после Главиницки епископ в България, който през тези години пребивава в югозападната част на ФРГ. Той отново извършва богослуженията в продължение на една година (2003-2004 г.), докато църковната община е поета от сегашния ѝ пастир о. Недялко Калинов. В началото богослуженията се извършват в жилището на о. Славчо Савов, после в протестантска църква в близост, а през последните тридесетина години се използва приземен параклис на римокатолическата църква „Св. Йоан Кръстител“ на Йоханисплац, кв. „Хайдхаузен“. (По информация от свещ. Виктор Иванов-Цимер)