11.07.2022_21:11 | Източник: Българска патриаршия 11.07.2022 10:41 |
Снимка


На 10 юли, четвърта неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в с. Калотина, Годечка духовна околия, се състоя историческо събитие. Тържествено беше извършен чинът на обновлението на енорийския храм „Света Троица“.

Храмът е осветен на 18 май 1947 г. от Левкийския епископ Партений, викарий на Софийския митрополит, по времето на енорийския свещеник отец Генади Марков Гьорев, който служи в него до 1977 г. След неговата кончина храмът постепенно изпада в забрава и занемаряване.

Преди няколко години внучката на отец Генади Гергана Станчева започва инициатива да възстанови храма, който е построил и в който години наред е служил нейният дядо. С помощта на много дарители порутеният и изоставен храм е възстановен.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, чина на обновлението на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Архиерейското посещение в с. Калотина, по свидетелството на местните жители, е първото за 75 години, след освещаването на храма.

В архиерейската света Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир, йеромонах Симеон, ефимерий на Шумския манастир, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Георги Иванов, свещеник Тома Попов, енорийски свещеник на Калотина, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Иванов.

Църковните песнопения изпълниха хористи от столичния храм „Св. вмчца Параскева“, с диригент г-жа Нели Трошева.

Гости на празничната света Литургия бяха: г-жа Емилия Милушева, зам.-кмет на община Драгоман, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Емил Велинов, бивш директор на Дирекция „Вероизповедания“ при МС на Република България, както и много дарители, спомоществователи, гости и жители на с. Калотина.

Преди светата Литургия беше извършен чинът на обновлението на храма, като преди това, беше сложена нова срачица на светия Престол, поради захабяване на старата. Също така бяха поставени нови покривки, както и напрестолни съсъди.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, като говорейки върху Евангелското неделно четиво, го свърза със събитието, което е събрало вярващите на архиерейско богослужение в с. Калотина. Той изказа благодарност на основния двигател за обновяването на храма Гергана Станчева, на всички дарители и подкрепили с идея и съпричастност благородната кауза. В обновяването на храма са се включили както православни християни, така и католици, мюсюлмани и невярващи хора. Но всички, обединени от своята приятелка Гери, подпомагат нейните трудове да въздигне храма в своето село и да послужи за духовния просперитет на всички и въздигането им във вярата, надеждата и любовта.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, както и поднесе на енорийския свещеник отец Тома Попов икона на Света Троица, за молитвен спомен от историческото събитие и Патриаршеско благословение за вярващите от селото.

Думи на благодарност към епископ Поликарп поднесе отец Тома. Той му благодари за посещението в енорията и обновлението на храма, поднасяйки му красив букет с цветя.

Празникът в с. Калотина продължи с освещаването на празнични хлябове, водоосвещение и раздаване на благословено ястие.

Десетките благочестиви християни и гости на събитието седнаха на обща братска трапеза и споделяйки своята радост от обновлението и освещаването на храма изготвяха програма за извършването на кръщенета и венчавки в новия храм.

Снимки: протойерей Костадин Тренев