21.07.2022_20:01 | Източник: Българска патриаршия 21.07.2022 12:44 |
Снимка


С дълбока тъга съобщаваме, че в ранните часове на 21 юли 2022 г., след продължително и мъчително боледуване се престави в Господа Негово Благоговейнство свещеник Илия Христофоров Попов от град Варна.

Отец Илия е роден през 1972 година в град Търговище. Завършва висше богословско образование в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Ръкоположен е за дякон на 6 декември 2001 г. в храм „Св. Николай“, а на 10 ноември 2002 г. в храм „Св. прор. Илия“ е въведен в свещенически чин. В първите години на духовната си дейност той е енорийски свещеник в храм „Успение Богородично“, кв. Галата и храм „Св. вмчк Димитър“, кв. Владиславово във Варна. През изминалите десетилетия е на енорийско служение в храм „Св. Николай“ в град Варна, като през годините обгрижва и енориите в селата Здравец, Славейково и Градинарово.
Снимка
Раздялата с духовника винаги е болезнена. Въобще смъртта на един духовник е загуба не само за енорията и за съответния храм, а и за цялата Църква. Отец Илия беше изключителен човек и прекрасен свещенослужител. Той претърпя няколко излкючително тежки операции. Посрещаше изпитанията с душевен мир и търпение. Не успя да се пребори с тежката болест, но Бог знае кога е най-удобно за Него да откъсне красивите Си цветя от земната градина и да ги постави в небесната градина на Царството Божие.

На 23 юли 2022 г. (събота) от 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави Заупокойната света Литургия в храм „Св. Николай“ в съслужение с духовници от епархията. След което от 11:00 часа ще се извърши Опелото на покойния отец Илия.

Канцеларията на Варненска и Великопреславска света митрополия изказва искрени съболезнования на близките и роднините на отец Илия. Вечна и блажена да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои! Амин!