25.07.2022_14:47 | Източник: Българска патриаршия/ 24.07.2022 01:45 |
Снимка


Стотици духовници и християни дойдоха в храм „Св. Николай“ – гр. Варна, за да си вземат последна прошка с новопреставления свещеник Илия Попов на 23 юли 2022 г., когато Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, заедно с десетки отци от епархията, отслужи Заупокойна света Литургия и Опелото на приснопаметния йерей.

„Бог да прости отец Илия! Загубата на един свещеник, много пъти сме го казвали, е загуба не само за енорията и епархията, но и за цялата Църква“, заяви митрополит Йоан в словото си. Той припомни, че отец Илия има близо 20 години йерейско служение, което е „сериозно присъствие в светата Църква като духовник и свещенослужител, служител на светия олтар. Това значи хиляди и милиони имена, споменавани на всяка богослужба. Сега вече е дългът, в тайната на смъртта, живите членове на светата Църква да се грижат за поменовението на тези хора, които са си отишли от този свят. Това ние го правим на всяка света Литургия и оттук нататък това ще бъде. Тоест животът на духовника влиза във вечността още тук на земята… Някои считат, че със смърта се прекъсва духовният живот. Нищо подобно – духовният живот и след смъртта продължава. Той продължава в поменовението на светата Църква на всички онези, които са починали и да не забравяме тържеството на светиите, които безспорно ходатайстват и безспорно предстоят пред Бога, и се молят, и закрилят всички починали, особено когато християнското общество и Божият народ се моли за тях. Вечна и блажена да бъде паметта на отец Илия!“, каза още Архиереят.
Снимка
Заедно с Негово Високопреосвещенство в светата Литургия съслужиха председателят на храма иконом Василий Шаган, ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, иконом Пламен Коларов и иконом Георги Великов. Заупокойните богослужения бяха песенно украсена от сборна група с диригент Мартин Димитров.

По време на Великия вход митрополит Йоан помена и новопреставления протойерей Иван Мичев от град Девня, преставил се в Господа същия ден – на 23 юли 2022 г.

Десетки отци се включиха в последвалото Опело на приснопаметния отец Илия в благолепния варненски храм. Митрополит Йоан се обърна към присъсващите, отбелязвайки, че когато човек застане пред гроба и пред ковчега на своя близък покойник, особено пък, ако той е в свещенически чин, разбира колко огромна връзка имат понятията живот и смърт. „Те са неразделни. При наличието на смъртта, ние можем да разберем смисъла и ценността на живота. При налижието на живота, можем да разберем ужаса от смъртта, нейната абсолютна алогичност“.

След края на Опелото всички присъстващи имаха възможност да си вземат прошка с отец Илия. Погребението му беше в град Търговище, откъдето е родом.

Изготви: Георги Великов