25.07.2022_15:20 | Източник: Двери на Православието/ 23.07.2022 |
Снимка


В ход е подготовката за тазгодишното провеждане на Поклонническия път „Рилският Чудотворец“, съобщава сайтът на проявата. По програма и по утвърдена вече традиция поклонническият пешеходен преход от София до Рилския манастир ще започне на 1 август от столичния храм „Света Софѝя“. Поклонниците извървяват пътя, по който са пренесени мощите на св. Йоан Рилски от София до манастира през 1469 г. при връщането им от Търново в Рилския манастир.

Подкрепяни с молитви и богослужения участниците преодоляват три планини – Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села по пътя си – Ярлово и Клисура. Поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват при храмовете. Поклонническият път завършва в Рилския манастир с участие в празничната св. Литургия за Преображение Господне на 6 август.

Поклонническият път е по следния маршрут: Лития от храм „Света Софѝя“ до ротондата „Св. Георги“. След това пътят тръгва към хижа „Планинарска песен“, хижа „Кумата“, Черни връх на Витоша, с. Ярлово, с. Белчин, с. Паничище, Рилските езера и през билото на планината – в Рилския манастир.

Тази година организаторите са подготвили транспорт за по-тежките раници и багаж. Също така се изисква регистрация на участниците с цел по-добрата организация на пътуването. Практическа информация и формуляра за участие можете да видите тук.

DSC 7365Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ се провежда от 2010 г. в периода от 1 до 6 август. Събитието се организира по инициатива на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с благословението на Софийска митрополия и съдействието на Столична община.

От 2019 г. подобна инициатива, озаглавена „Светият път“, стартира и във Велико Търново, като организаторите там си поставят още по-амбициозна задача: да извървят целия път от старата столица до Рилския манастир, следвайки пътя, по който са пренесени мощите на св. Йоан Рилски през 1469 г. За първи път този маршрут беше извървян преди три години в чест на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилския манастир.

79c10189da80f5fccca8a209d2162dfe„Светият път“ през тази година започна на 1 юли с богослужение в търновския катедрален храм „Рождество Богородично“. Пешеходният поход преминава на няколко етапа: 1. Велико Търново – Никопол (1-9 юли), 2. Никопол – Плевен – Луковит (10-16 юли), 3. Луковит – Враца (17-24 юли), 4. Враца – София (25-31 юли), 5. София – Рилски манастир (1-6 август).

Заради много дългия маршрут, тежкия терен, горещото време „Светият път“ не намира голям брой поддръжници. Участието в него изисква голяма издръжливост и сериозна физическа подготовка. При първото му провеждане имаше редица сериозни инциденти.

Организаторите и на двете прояви ежегодно предупреждават, че от участниците се изисква не само голямо желание и благочестие, но и трезва преценка за физическите им възможности. Голяма част от маршрута преминава далече от населени места, извървяват се големи разстояния през пресечени терени, нощува се в палатки или на пода в различни храмове.

На всички пожелаваме дръзновение и прекрасни молитвени мигове в благословена общност!