26.07.2022_22:40 | Източник: Българска патриаршия 26.07.2022 14:45 |
Снимка


На 25-ти юли в Дивотинския манастир „Св. Троица“ тържествено бе отбелязано Успението на св. Анна – храмов празник на един от манастирските параклиси.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по време на утренята за монах бе постриган послушникът Мирослав Димитров, който тази година завърши петгодишния курс на Софийската духовна семинария. Новият монах получи името Партений в чест на св. Партений, еп. Лампсaкийски. Под мантия той бе воден от своя старец Браницкия епископ Пахомий, ректор на Семинарията, а пострижението бе извършено от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

Към отец Партений с наставление се обърна Преосвещеният епископ Пахомий. В него той му припомни за сериозността на монашеския подвиг, за необходимостта усърдно да спазва дадените обети и преди всичко да търси Божието Царство и Неговата правда. С примери от житието на светителя и чудотворец Партений, владиката насърчи младият монах да служи на Христа всеотдайно и твърдо да се уповава на Неговата помощ.

Божествената литургия бе оглавена от Браницкия епископ Пахомий в съслужение с архимандрит Мелетий, зам. ректор на Софийската духовна семинария, йеромонах Йоаким, игумен на светата обител, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Яков, игумен на Бистришкия манастир „Св. Йоаким и Анна“, и дякон Слави Славов, секретар на семинарията. По време на литургията в архимандритско достойнство бе възведен йеромонах Йоаким.

Новопроизведеният архимандрит е брат на манастира от 2009 г., а с решение на Епархийския съвет от декември 2021 г. поема ръководството на манастира от дългогодишния игумен епископ Пахомий.

В светата обител за празника бяха дошли много монаси, свещеници и близки на братството, както и вярващи от Софийска епархия. Всички те съпреживяха духовното рождение на новия брат и отличаването на игумена като две благодатни събития по молитвите на света Анна.