28.07.2022_17:32| Източник: Българска патриаршия 27.07.2022 21:51 |
Снимка


На 26 юли Православната църква тържествено почита паметта на света преподобномъченица Параскева Римлянка, проповядвала по апостолски на езичниците в Рим и пострадала за вярата си в Христа в раннохристиянското време на II в., по времето на император Антонин.

В този ден, малкото село Равда, разположено между градовете Несебър и Ахелой тържествено отбелязва своя празник, който е определен по името на едноименния храм в селището „Св. Параскева Римлянка“. Светицата е почитана като покровителка на селото и на тези, които са изложени на морски бури.

В чест на празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий бе отслужена архиерейската света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Агатополския епископ Иеротей, викарий на Сливенския митрополит. С него съслужиха иконом Севастиян Йорданов, архиерейски наместник на Бургаска духовна околия, свещеник Георги Марков от София и духовници от Сливенска епархия.

Литургичните песнопения бяха изпълнени от доц. д-р Любомир Игнатов и свещеник Атанас от Несебър, с участието на сформирания хор при храма, който с много желание и ревност изучава църковната музика и участва в енорийските богослужби.

Високите температури и делничния юлски ден не попречиха на десетките жители и гости на курортното морско селище да вземат молитвено участие в празничното богослужение.
По време на богослужбата бе постриган за „четец, певец и свещоносец“ благочестиво момче от енорията, което ще помага на храмовото духовенство.

След светата Литургия епископ Иеротей поздрави от името на Сливенския митрополит Йоаникий предстоятеля на храма – ставрофорен иконом Божидар, свещениците, църковните настоятели, певците и миряните с храмовия празник и отправи благопожелания.

Сливенският викарий специално благодари на отец Божидар, който вече 15 години се грижи за храма, за неговото благолепие и особено за духовно съграждане на енория, като му пожела Бог да му дава здраве, сили и помощ, за да продължи да укрепва Божието стадо и да се грижи духовното изграждане на поверените му човешки души.

+++

Духовният център на село Равда е църквата „Св. Параскева“, която се намира непосредствено до централния плащад на селото. Построена е през далечната 1884 г. от гърците Василиос и Теодоракис, с помощта на местни християни. Дълго време е била запазена в оригиналния си вид, но поради влага и други обстоятелства, през годините състоянието й се влошава. През 1992 г. тя е реставрирана и обновена с помощта на дарения от местни жители, църковното настоятелство и общината.

През 2008 г. е построена и осветена арка, която е в следствие на необходимостта от символ, който да насочва хората към църквата, чието разположение не позволява директна видимост от централния площад.

Преди 15 години, с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, за енорийски свещеник е назначен ставрофорен иконом Божидар Желев, който намира храмът в незавидно състояние. Постепенно духовникът сформира енория, която въцърковява, привлича жени и мъже, които мотивира да изучават църковното пение, и които вече активно участват в богослужбите, заема се и с благоустрояването на храма. С помощта на даренията на местни вярващи подменя подовата настилка, реставрира поетапно иконостасите икони, поставя нови стасиди, оформя около храмовото пространство. Забравените и захвърлени през годините църковни предмети поставя в осветена витрина и оформя музеен кът в храма, в който могат да се разгледат стари икони, кандила и кадилници, богослужебни книги.

Отецът споделя, че всичко направено до този момент е със собствени средства и труд, дарения на миряни и благодарни на света Параскева християни. Той се надява в скоро време да има възможност да довърши вътрешната уредба на храма, за да придобие църквата още по-благолепен вид.

Текст и снимки: Весела Игнатова