28.07.2022_17:38 | Източник: Българска патриаршия 28.07.2022 10:08 |
Снимка


Параклисът „Св. вмчк Пантелеймон“ в МБАЛ – Ловеч отбеляза тази година своя първи храмов празник на 27 юли с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха свещеноиконом Михаил Ковачев и прот. Тихон Борисов.

След водосвета медицинския персонал бе поръсен със светена вода и се поклониха на частица от мощите на св. вмчк Пантелеймон. В своето слово митрополит Гавриил разказа житието на св. вмчк Пантелеймон, като посочи, че светецът е завършил при най-добрите лекари всички достъпни по неговото време медицински науки. Бил е поканен от римския император Максимиан за придворен лекар, но когато е станал християнин, той започва да лекува безкористно и безвъзмездно, не толкова със своите знания по медицина, колкото с молитва към Господ Иисус Христос. Болните са изоставяли другите лекари и всички са отивали да се лекуват при св. вмчк Пантелеймон, което е породило завист в някои от лекарите и те са го наклеветили пред императора, че той е християнин. Императорът първо се опитал с ласкателства и обещания за богатство и светска кариера, да накара светецът да се отрече от Господ и да принесе жертва на идолите. След категоричния отказ, св. вмчк Пантелеймон е бил подложен на много тежки мъчения ,по време на които са ставали велики чудеса и много хиляди езичници, виждайки това, са приемали християнската вяра. Накрая светецът е бил осъден на мечно посичане. До ден днешен св. вмчк Пантелеймон върши велики чудеса, лекува и болни, на които лекарите тук на земята не могат вече с нищо да им помогнат.

Нека Господ по молитвите на своя велик мъченик да дарува здраве на лекарите и медицинския персонал, да им дарува умение да лекуват болните, които идват в тази болница.