28.07.2022_17:43 | Източник: Българска патриаршия 28.07.2022 12:09 |
Снимка


И тази година продължава зографисването на новия катедрален храм в град Ловеч, посветен на светите братя Кирил и Методий. Припомняме, че храмът бе осветен през 2017 г. Всяка година проф. Владимир Аврамов и неговият екип зографисват части от него, като до този момент са изографисани близо 7000 обекта на светци, превръщайки катедралата в един от шедьоврите и образците на зографското изкуство в България. По време на работата си Владимир Амврамов защити своята професура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ именно с работата си в катедралния храм в Ловеч. Витражите в храма са дело на Пламен Кондов, който защити докторската си степен с тях.

Дарители за зографисването и благолепието на храма са: Ловчанска св. митрополия, правителството на република България, “Геотехмин” ООД – гр. София, Банченски митрополит Лонгин от Украинската православна църква, анонимна дарителка, която не е от гр. Ловеч и др.

Тъй като за зографисването на храма са необходими още средства, приканваме всеки православен християнин и хора, които ценят истинското изкуство, да дарят средства за довършването на това благочестиво и христолюбиво дело на следната банкова сметка: