29.07.2022_18:12 | Източник: Българска патриаршия 29.07.2022 12:08 |
Снимка


Насред нестихващите съвременни ветрове от изпитания Синодално издателство има радостта да представи за първи път на български език две от укрепващите вярата и упованието в Божията милост изследвания на съвременния светител на Църквата св. Нектарий Егински – „За едната, свята, съборна и апостолска Църква“ и „За Свещеното Предание“. Книгата се издава по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод.

Те бележат началото на неговите многотомни апологетико-догматически съчинения, като са издадени заедно в един първи том. В него той обстойно и надлежно изяснява основите на православното учение за Църквата и богооткровения му произход.

Дава ясни определения на понятията за Църква и за Свещено Предание, съгласно ненакърнения светоотечески дух.

Посочва неправилните възгледи в ученията на различни теолози от началото на ХХ век и аргументирано ги изобличава, привеждайки множество свидетелства от писанията на светите Отци и Учители на Църквата, и накрая извежда неоспоримите истини за автентичността и авторитета на Църквата и на Свещеното Предание.

Както сам светият автор подчертава в предговора си, той прави това „в защита на истината, нападана от протестантите, отричащи Свещеното Предание и видимата Христова Църква“ и „за отхвърляне на заблудата, за опазване на простичките християни, хванати на прицел от учителите на заблудата, та да даде Господ на верните разум да разумяват и да не се съблазняват от чужди учения“.

Книгата може да се закупи от православните храмове и църковните магазини в страната на цена от 8 лв. Разпространява от Св. Синод на БПЦ-БП.

Други издания на Синодално издателство може да поръчате тук.