03.08.2022_22:37 | Източник: Двери на Православието 01.08.2022 |
Снимка


Днес с богослужение беше поставено началото на тринадесетия поклоннически път „Рилският Чудотворец“. От 1 до 6 август поклонниците ще изминат пеша разстоянието от София до Рилския манастир в чест на най-почитания български светец св. Йоан Рилски, като преминават през три планини – Витоша, Верила и Рила. Инициативата започва по идея на студенти от Богословския факултет на Софийския университет, който и до днес е главен организатор на проявата.

По установена вече традиция поклонническият път започна със св. Литургия в столичния старинен храм „Света Софѝя“. Църквата е и сборният пункт, където се събират участниците. Бoгослужението беше оглавено от архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, а в съслужение с него бяха о. Лъчезар Попов, новият председател на храма, и храмовото духовенство.

Протосингелът благослови поклонниците и им пожела благодатен път към дома на Рилския светец. През последните години архим. Василий вземаше активно участие в поклонническия път и споделяше с участниците голяма част от него, вечерните духовни разговори край огъня и съвместните богослужения. Тази година обаче той ще се включи само на определени места по маршрута, тъй като има служебни ангажименти в Софийска епархия.

Св. Литугия беше последвана от водосвет, а след това беше отслужена заупокойна молитва за ставрофорен икором Ангел Ангелов, който беше духовен наставник и вдъхновител на поклонническия път, приятел и довереник на мнозина от участниците в него. Тази година за първи път „Рилският Чудотворец“ ще се проведе без него. О. Ангел се включваше активно в похода от самото му създаване, като вървеше пеш разстоянието от почти сто и тридесет километра, извършваше водосвет или Литургия на езерото Бъбрека от Рилските езера и отслужваше през целия маршрут канона на св. Богородица, акатист към св. Йоан Рилски, подкрепяше духовно участниците по време на изпитанията в планината. Той нарече поклонническия път „движеща се молитва“ и „подвижна църква, в която всички показват любовта си един към друг“ (тук). Мнозина от участниците в похода през годините са споделяли, че дори само присъствието на о. Ангел сред поклонническата група им дава сили и вяра, за да се включат в нелекия преход. Никой няма да забрави вечерите около лагерния огън, в които отецът споделяше случки или мисли за вярата, а всеки се чувстваше свободен да зададе въпрос към духовника, който се отнасяше към всички с уважение и доброта. Остава надеждата, че ще се намерят достойни приемници на о. Ангел в любовта му към св. Йоан Рилски, поклонниците и планината. Бог да го прости!

След богослуженията в храм „Света Софѝя“ поклонниците се отправиха с лития към ротондата „Св. Георги“, а следващата им сбирка е на Витоша. Тази вечер при хижа „Кумата“ участниците в тринадесетото издание на поклонническия път ще се запознаят и ще участват заедно във вечерното богослужение. След нощувка в околните хижи те утре ще поемат по маршрута към Рилския манастир.