03.08.2022_22:52 | Източник: Двери на Православието 01.08.2022 |
Снимка


Днес в Рилския манастир беше осветено копието на чудотворната икона на Божията майка „Осеновица“, която се намира в светата обител. Копието е изработено от курсистите от школата по иконопис за възрастни към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“. В края на тази учебна година иконата с размери 140/100 беше напълно завършена и представена на традиционната изложба в Енорийския център на 3 юли.

Днес ръководителката на школата по иконопис Младенка Ланджева, заедно с част от курсистите и о. Иван Иванов от столичния параклис „Св. Максим Изповедник“ в Южния парк, на който новоизработената икона ще бъде дарена, присъстваха на празничната св. Литургия в храма на Рилския манастир. След това с лития оригиналната чудотворно икона беше изнесена от църквата в притвора, където се намира стенопис със същото изображение. Там Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира, заедно с монаси от братството извърши традиционния за днешния ден водосвет, след което освети и копието на иконата „Осеновица“. Присъстващите богомолци се поклониха и на двете икони и изпросиха молитвеното застъпничество на Божията майка.

На 13 август, когато се чества паметта на св. Максим Изповедник, новоизработената икона ще бъде въдворена в столичния параклис, носещ неговото име.

Още за копието на иконата „Осеновица“ – тук.

Литията с оригиналната чудотворна икона:
Снимка

Младенка Ланджева с част от курсистите след водосвета:
Снимка

О. Иван от параклиса „Св. Максим Изповедник“ и г-жа Ланджева:
Снимка
Снимка