05.08.2022_21:53 | Източник: Двери на Православието 04.08.2022 |
Снимка


На 7 август Старозагорският митрополит Киприан за четвърта поредна година ще отслужи св. Литургия в потопената църква в яз. „Жребчево“, съобава сайтът на епархията.

Храмът е от 1891 г. и се е намирал в с. Запалня, което е потопено с държавен указ през 1965 г. заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба в него се състояла на 28 април 1963 г. Църквата е изградена на хълм, който е бил най-високото място в селото. Затова Църквата не е потопена целогодишно – през пролетта водите на язовира достигат почти до половината ѝ, а в края на лятото водата се отдръпва напълно и тя е достъпна по сушата.

През 2019 г. започва инициатива за възстановяване на храма. Първоначално отделни хора започват със собствени средства реконструкция на църквата: фасадата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма.
Снимка
Малко по-рано, в края на м. юли, митр. Киприан прие в епархията си руската посланичка Елеонора Митрофанова. На 31 юли тя посети храм-паметник „Рождество Христово“ в гр. Шипка, както и владиката в сградата на митрополията в Стара Загора. По време на беседата беше подчертана важността на запазването на тесните връзки между сестринските Руска и Българска православни църкви, съобщава регионалният сайт kazanlak.com.

Снимки: Сайт на Старозагорска митрополия и kazanlak.com