07.08.2022_12:40 | Източник: Българска патриаршия 07.08.2022 10:03 |
Снимка


На 6 август Св. Църква чества Преображение Господне. В деня на това велико евангелско събитие от земния живот на Господ Иисус Христос пловдивският храм, посветен на Христовото Преображение, отбелязва своя храмов празник. Той е единственият православен дом Божий в над 80-хилядния жилищен район „Тракия” в гр. Пловдив.

В навечерието на празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи Празнична вечерня с петохлебие.

В празничния ден Високопрeосвещеният митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия. С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, протойерей Теодосий Лозанов – председател на храма, храмовото духовенство, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.
На св. Литургия присъства и кметът на район „Тракия“ г-н Костадин Димитров.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, които съпреживяха духовната радост от празника. Всички съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба и с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш…“.
Мнозина от енориашите на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с пост и молитва.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай произнесе вдъхновено слово и призова всички към духовно преобразяване.

В края на светата Литургия митрополит Николай прочете молитва за благословение и освещение на гроздето, което по традиция се извършва на празника Преображение Господне.

Владиката отличи с офикия „протойерей“ енорийските свещеници Ангел Брусов и Иван Василев. „Достоин!“ отекна силно и радостно в храма.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.