08.08.2022_17:45 | Източник: Българска патриаршия 07.08.2022 21:45 |
Снимка


На 6 август, Преображение Господне, в Рилската света обител завърши тринадесетият поклоннически път „Рилският Чудотворец“, организиран в чест на най-почитания български светец св. Йоан Рилски.

От 1 до 6 август повече 200 поклонници от столицата, страната и чужбина изминаха пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Те преминаха през живописните планини – Витоша, Верила и Рила, и навсякъде в селищата, където поспираха, бяха гостоприемно посрещани от местните християни.

Всяка сутрин и вечер в продължение на целия поход поклонниците четяха молитви, отслужваха молебени и водосвети, изпълняваха акатиста на св. Йоан Рилски и непрестанно разговаряха по духовни теми.

На 5 август, след отслужения традиционен водосвет на рилското езеро Бъбрека те изминаха най-трудния преход, слизането към Рилската света обител. След стръмното спускане те достигнаха манастира и бяха посрещнати от игумена на ставропигиалната обител Адрианополски епископ Евлогий и от манастирското братство.

На 6 август – славното Христово Преображение, участниците в поклонническия път взеха участие в празничната архиерейска св. Литургия, отслужена в съборния манастирски храм. Богослужбата бе възглавена от епископ Евлогий, с когото съслужиха манастирските братя и столичните духовници, участници в поклонническото пътуване: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, и свещеник Георги Иванов от храм „Св. Георги“ в Кокаляне.

Повечето от поклонниците приеха Тялото и Кръвта Христови, за което се подготвяха по време на целия труден преход.

В края на литургията Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий произнесе пастирско слово за големия празник Преображение Господне, поздрави участниците в похода, като подчерта особената силна молитва на св. Йоан Рилски, както и подвига, който хората извършват всяка година.

След литургията, участниците в Поклонническият път „Рилският чудотворец“ се поклониха на гроба на св. Йоан Рилски, където за пореден път бе отслужен акатист към покровителя на българския народ.

Към многобройните присъстващи се обърна архимандрит Василий, който каза:

„Нашият поход е към своя край. Разделяме се с тъга, но отново ще се срещнем, по Божия воля, следващата година. И до срещата ни ние ще бъдем отново заедно в молитва, в светата Литургия, която ще се отслужва в нашите енорийски храмове в цялата страна. Светата литургия е тази, която обединява земната и небесната Църква. Нека през годината, припомняйки си разговорите и душеспасителните ни беседи, спомняйки си пътните неудобства и молитвите, да се молим един за друг, да бъдем здрави, с бодър дух и в своя живот да бъдем добродетелни. Да си спомняме с молитва и за тези, които не са сред нас… за отец Ангел. Молим се Бог да ги настани в селенията на праведните!“ – каза протосингелът и пожела всички отново да се съберат в молитва и единомислие.

Като основен инициатор и организатор на рилския поход доц. д-р Павел Павлов благодари на участниците в тринайсетото издание, като първо отправи благодарност към Преобразилия се Христос, Който дава възможност на хората да видят красотата на Негово творение – планините, езерата, природата.

„Да благодарим на нашия покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, че и тази година измоли от Бога за нас сили, търпение, смирение, любов, за да можем да се съберем, да се помолим и да се причастим в Рилската света обител.

Свети Йоан направи възможно да се съсредоточим той да стане наша цел. Не просто да преминаваме през планини и върхове, а да мислим за върха на светостта, който е св. Йоан Рилски. Той свидетелства своето застъпничество с безбройните чудеса, които продължава да прави за нас. Ние не само го възпоменаваме, но ходейки по земята, по която се е подвизавал, искаме паметта му да е жива и сред бъдещите поклонения, завинаги.“ – каза доц. Павлов и отправи благодарности към архимандрит Василий, който през цялото време е вървял в поклонническия път, към софийските духовници и многото млади хора, които тази година са се включили в пътя.

„Когато започнахме тази инициатива искахме паметта и славата на св. Йоан никога да не угасва, и да държим българите будни за тази слава. Искахме нашите деца да ни последват и те да продължат това поклонение… Често споменаваме, че пътят е изпитание. Да извървиш 100 км не е толкова голямо изпитание. Но е подвиг в продължение на пет дни да поддържаш добри взаимоотношения с толкава много хора. Забелязал съм, че това е най-голямото изпитание. Трудно е да бъдем в единомислие през тези дни и затова благодаря на всички, че положиха много усилия в това отношение.“ – каза доц. Павлов и завърши с думите:

„Поклонническият път са хората, които обичат св. Йоан Рилски и имат желание да го извървят заедно, в негова чест и слава. Да бъдат живи и здрави семействата ви! Догодина, по същото време! И да даде Господ Бог на този свят още време да се покае!“

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Пламен Михайлов