08.08.2022_18:17 | Източник: Българска патриаршия 08.08.2022 09:58 |
Снимка


Тази година на 6 август – Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил за трети път оглави св. Литургия на храмовия празник на новия параклис „Преображение Господне“, разположен в подножието на красивите Крушунски водопади. На архиерея съслужиха ст. ик. Кънчо Кабадийски, свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов.

Митрополит Гавриил произнесе проповед, в която изтъкна, че Господ Иисус Христос преди Преображението казал: „Защото ще дойде Син Човеческий в славата на Отца Си“ (Мат 16:27) и „Тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят Сина Човечески да иде в царството Си“.(Мат: 16:28). Това означава, че светлината на Преображението Той нарекъл слава на Отца Си и Своето царство, защото тази светлина е била Божествена, присъща винаги на Бога, но тя е била скрита от Неговото човешко естество. Всъщност Христос е преобразил Своите ученици, дарувал им е сила да могат да видят тази Божествена светлина и да изпитат това райско блаженство, която тя носи на човека, който е бил удостоен от Бога на тази благодат. Затова и св. ап. Петър, като е казал: „да направим тук три сенника“ ( Мат. 17:4) е искал те да останат вечно в това райско блаженство, което те са изпитвали по време на Преображението. Св. Дионисий Ареопагит казал: „Аз се сподобих да видя Майката на моя Господ Иисус Христос. Такава светлина видях, която изхождаше от Нея и такава силна благодат, че моето сърце изнемогна“.

Драги отци, братя и сестри, смисълът на нашия земен живот е да се преобразим от душевни в духовни, Господ да ни дарува Своята Божествена благодат, за да можем и тук на земята да изпитаме истинска радост и щастие, а там на Небето вечен живот.“