03.05.2023_07:00 | Източник: БТА | Чирпан, 02.05.2023 09:47 |
Снимка
Снимка: Община Чирпан
Автор: Павлина Дудева


Първа международна научна конференция „Манастирът „Св. Атанасий Велики“ край Чирпан и начало на монашеството в Европа“ ще се проведе в къща музей „Пейо Крачолов Яворов“. Това съобщи за БТА кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов. Той допълни, че форумът се подготвя от повече от две години и е съвместна инициатива между местната администрация и сдружение „Балканмедиа“ с председател акад. д-р Росен Милев.

„Идеята се зароди още през 2002-2003 година, когато акад. Милев лансира тезата, че това е най-старият манастир в Европа. След това интересът към светата обител стана много голям“, допълни още кметът.

Откриването ще бъде на 3 май от 10:00 часа с благословия от Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан. Половин час по-късно ще бъде дадено началото на първата пленарна сесия. В нея ще бъдат представени доклади на немския проф. д.и.н.Педро Барсело от университета в Потсдам, както и на представители на Българска академия на науките, професори и изследователи от Германия и Испания, сред които д-р Айке Фабер, Иван Войков, д-р Пилар Тормо Мартин де Видалес, д-р Катя Маламед и други.

Кметът Ивайло Крачолов допълни, че тази научна конференция ще бъде ежегодна и ще се провежда през няколко години. „Ние събираме най-добрите от академичната общност изследвали тематиката за монашеството, за манастирите и за самият Св. Атанасий Велики“, обясни още Крачолов. От думите му стана ясно, че по време на форума ще бъде потвърдена теорията на акад. Росен Милев, че манастирът „Св. Атанасий Велики“ е най-старият манастир на Стария континент.

Материалите от научната конференция ще бъдат издадени в специален сборник на български и английски език.

Крачолов посочи, че своя празник днес чества именно храмът на манастира „Св.Атанасий Велики“ край село Златна ливада. Храмовият празник ще бъде отбелязан със молебен за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.