05.05.2023_23:25 | Източник: Двери на Православието 04.05.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието

Две лекции, посветени на стогодишнината на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се състояха в два западноевропейски университета – в Мюнхен, Германия, и в Берн, Швейцария. Гост-лектор беше доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ.
 
На 26 април доц. Найденов гостува на Института за православно богословие на Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен. Той говори за вековната традиция на Богословския факултет в София като постави акцент върху библейската наука, в която са и неговите научни интереси. В лекцията си доц. Найденов проследи библейската наука у нас от времето на св. братя Кирил и Методий през делото на техните ученици, до съвременните постижения и създаването на библиотека „Библика“, която е единствената библеистична книжна сбирка в Източна Европа.

Снимка

Сред присъстващите на лекцията бяха професорите от Института за православно богословие, докторанти, студенти и гости. По-късно доц. Найденов беше на среща с преподавателите от Лудвиг-Макисимилиановия университет, на която бяха обсъдени общи проекти с Богословския факултет на СУ. Там гостът от София представи последния, дванадесети, том на „Библейска библиотека“ и подари от изданието на своите домакини. Те от своя страна също дариха богословска литература за библиотеката на факултета на СУ.

Снимка

На 2 май доц. Ивайло Найденов беше гост лектор на Богословския факултет на Старокатолическия университет в Берн. Лекцията му беше свързана със стогодишнината на Богословския факултет на СУ и по повод осемдесетгодишнината на проф. Урс фон Аркс, научен ръководител на доц. Найденов по време на специализацията му в Берн през 1998-1999 г. Темата на лекцията беше „Старокатолическото богословие в Софийския университет“.

Снимка

В нея българският богослов открои три етапа в сътрудничеството между БПЦ и Старокатолическата църква на Швейцария. Първият – от основаването на Богословския факултет на СУ до 50-те години на миналия век, когато връзките между двете учебни заведения са най-интензивни и в Бернския университет се обучава цветът на родното богословие: архим. Серафим, епископите Тихон, Герасим и Симеон, проф. Маню Стоянов, архим. Климент Рилец. Вторият етап е след 60-те години на миналия век, когато в университета в Берн учат проф. Антоний Хубанчев и бъдещият Сливенски митрополит Йоаникий. Третият период е след демократичните промени у нас. Първият специализант от България тогава, който възстановява отношенията между двата университета, е именно Ивайло Найденов. След това там специализират свещеноиконом Ангел Ангелов и Анна Маринова. По-късно български студенти и докторанти учат там по програма „Еразъм“. Сред тях е и гл. ас. д-р Иван Йовчев, който в момента подготвя курс за историята на Старокатолическата църква.

Снимка

Сред гостите на лекцията в университета на Берн бяха: епископът на Старокатолическата църква в Швейцария Харалд Райн, професорите от Фрибург Барбара Халеслебен и Гвидо Фергаувен, местните професори Ангела Берлис и Джорджиана Хюан.

На среща след лекцията стана ясно, че проф. Урс фон Аркс, който е дългогодишен преподавател по Нов Завет и Омилетика, подарява цялата си библиотека на Богословския факултет в София. Книжната колекция на професора е впечатляваща не само с огромния брой книги, но и с ценните издания в нея. Тя съдържа цели поредици в областта на патристиката, Новия Завет и др. В нея се съдържа богословска литература на всички западноевропейски езици и гръцки. Някои от изданията са двуезични. Предстои да се организира транспортирането на книгите в София.

Професорите на срещата в Мюнхен: проф. Бенга, доц. Найденов, проф. д-р Константинос Николакопулос и проф. д-р Стефанос Атанасиу:

Снимка