07.05.2023_07:59 | Източник: БТА 06.05.2023 07:00 |
Снимка
Автор: Проф. Иван Желев


Определението „разслабен“ в българската Библия се използва за парализиран човек. За изцеряването от Иисус Христос на такъв парализиран се разказва в днешното евангелско четиво.

В Йерусалим при така наречените Овчи порти имало къпалня, водоем, който евреите наричали Витезда, тоест “дом на милосърдието”, защото там периодично ставали изцеления на хора с различни увреждания. От време на време Господен ангел раздвижвал водата и който пръв влизал след раздвижване й, оздравявал, от каквато болест и да страдал.

Там лежал и един човек, болен от трийсет и осем години, който бил парализиран и все не можел да свари пръв да влезе във водата след раздвижването й – винаги някой друг го изпреварвал. Иисус го видял там, смилил се над него и го изцерил само с думите: “стани, вземи си постелката и ходи!”

Човекът веднага оздравял и започнал да ходи. На това завидели юдейските противници на Иисус и изтъкнали, че Той извършил изцерението в събота, който бил ден за пълен покой. Те поставяли законовата разпоредба над милостта към един тежко страдащ човек.

Но Христос пренебрегнал разпоредбата от милост към парализирания от толкова години човек. Това събитие се припомня всяка година в четвъртата нeделя след Великден. А по името на “къпалнята при Овчи порти” и за спомен на чудесното изцерение, възпято в църковните книги, един лековит извор край София от векове е наречен “Овча купел”.

Днес почитаме и паметта на християнския мъченик Акакий, родом от малоазийската Кападокия. Той от дете бил християнин и служил като стотник в римската войска. А когато започнало гонението при император Максимиан, Акакий много пострадал за вярата си в Иисус Христос. Държали го в тъмница в град Византион (по-късно Константинопол), където бил измъчван и накрая убит в 303 г.