07.05.2023_09:34 | Източник: Българска патриаршия 06.05.2023 12:54 |
Снимка
Автор: Българска патриаршия


Тържествен водосвет бе отслужен и тази година по повод празника на св. Георги Победоносец и Деня на храбростта и Българската армия. Молитвеното последование бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

По повод празника днес на площад „Александър I“ бяха строени представителни части от всички войски на Българската армия, носейки със себе си трибагреника и бойните знамена – светини. На тържествения молебен присъства Президентът на страната и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, офицери, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати, както и множество граждани.

След молитвеното последование епископ Герасим прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва:

„Знамената на българското войнство, които са свидетелства за несломим дух през хилядолетната ни, изпълнена с превратности история, днес поръсваме с осветена вода, изпросвайки от Всеподателя Бога Неговото благоволение и закрила, предводителство и благодатна помощ – по молитвите на светия великомъченик Георги Победоносец – за защитниците на земното ни отечество. За всички тях, достойни чеда на майка България, които с цената на живота си отстояват сигурността и държавния ни суверенитет, днес Светата ни Църква горещо се моли – Господ да ги укрепва и да им дава сили в жертвеното им служение.“

Цялото приветствие на Българския патриарх Неофит може да прочетете тук.

Епископ Герасим поръси със светена вода знамената и представителните воински части на Българската армия. В тържествения ритуал участва и Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

Текст и снимки: Ангел Карадаков