09.05.2023_22:04 | Източник: Българска патриаршия 08.05.2023 23:37 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 7 май, 4 Неделя след Пасха – на Разслабления, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше извършено тържествено обновление на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Ковачевци, Радомирска духовна околия.

Обновлението на храма и светата Литургия бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Константин Стойчев, свещеник Иван Димитров, предстоятел на храма и енорийски свещеник на селото, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения изпълниха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Грисен Чакъри.

Духовният празник на енорията бе уважен от г-н Васил Станимиров, кмет на община Ковачевци, който е основен инициатор за извършване на ремонтни дейности по храма, които продължават, за да бъде приведен той в необходимото достойно благолепие.

Гости на празника бяха още представители на общината, сътрудници на г-н Станимиров, както и десетки жители, гости и приятели на китното село.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ, в която говори върху неделното евангелското четиво, както и за предстоящия празник, посветен на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Негово Преосвещенство изказа благодарност на всички, които са се потрудили и продължават да се грижат за ремонта на храма и привеждането му във вид, който да привлича верните, и ги призовава да се стремят към душеспасително израстване. Той изказа особена благодарност към отец Иван за трудовете, които полага за енорията, на архиерейския наместник за поддръжката, както и на г-н Станимиров за всеотдайната му любов и грижа към святото място и инициативите за духовното въздигане на местното общество.

Епископът благодари на всички служещи, певците и верния народ за присъствието и благата подкрепа и призова, по молитвите на светите братя Методий и Кирил Бог да им дава здраве, радост и преуспяване.

За всички присъстващи на неделното богослужение беше подготвена празнична трапеза.

Снимки: архимандрит Евтимий

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК