09.05.2023_22:19 | Източник: Българска патриаршия 09.05.2023 13:27 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия


На 6 май 2023 г., когато светата Църква отдава почит към светия великомъченик Георги Победоносец, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната света Литургия в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”. В съслужение с него беше храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов.

С благословението на Архиерея проповед произнесе иконом Йордан Найденов, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, който заяви пред множеството християни: “Братя и сестри, събрали сме се в този благолепен храм, за да почетем Божията сила, просияла в този дивен Божи угодник. Свети Георги е великомъченик, пострадал за Христа през 3 век по време на гоненията на римския император Диоклетиан. Неговият баща също е мъченик за Христовата вяра. И ето – доброто дърво дава добър плод – свети Георги прославя Христовата вяра с безпримерен подвиг и себеотрицание.”

Снимка

“Нашият народ особено почита свети Георги, защото в дните на турското робство култът към светците войни се засилва много, затова и толкова много храмове и параклиси носят името на неустрашимия Христов мъченик, едва 20-годишен приел подвига на пълното себеотрицание. Той е пример за християните от всички времена. Защото онова, което е невъзможно за човеците, е възможно за Бога” – допълни още отецът, давайки за пример множеството чудеса, които е извършил светецът, както и мъченията, които е претърпял.

Негово Високопреосвещенство поздрави християните, украсяващи се с името на светия Божий угодник, благопожелавайки им здраве и духовни сили. Той изказа своето поздравление и към всички представители на Военноморските сили на Република България и всички воини по повод отбелязването на Празника на Българската армия, както и към всички селскостопански труженици, земеделци, стопани, които със своя много важен и значителен труд помагат за развитието на нашата държава.

Снимка

Празничното богослужение и слово на Архиерея може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/3036166383193982.

Тържествата продължиха на площад “Св. Св. Кирил и Методий”, където митрополит Йоан отслужи водосвет и благослави войнските части, техните знамена и оръжие. Последва шествие до Паметника на Приморци, загинали в Сръбско-Българската война – 1885 година, където с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

Изготви: Георги Великов