10.05.2023_22:57 | Източник: Двери на Православието 09.05.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието

В дните на Възкресение Христово излезе от печат новата книга на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, озаглавена Пазете душите си. Книгата съдържа негови проповеди за Господски, Богородични и светийски празници, за български светци, за дните на Великия пост, архипастирски послания за Пасха и Рождество Христово, както и слова по различни поводи. Текстовете в книгата са събирани от митр. Йосиф през годините на неговото служение и сега са достъпни за читателите.
 
Изданието е подходящо за свещеници и хора, занимаващи се с омилетика, тъй като съдържа проповеди, обхващащи цялата църковна година. Интересни са и архипастирските послания, изпращани от владиката до пасомите му в САЩ, Канада и Австралия.
 
Книгата е втори том от съчиненията на митр. Йосиф. Първата – Вярвам, затова и говоря – съдържа автобиографични текстове, в които владиката споделя спомени от времето на тоталитаризма и взаимоотношенията му със службите, разказва за свои събратя, за личности и събития от епархийския живот зад океана. Повече за книгата – тук.

Митр. Йосиф е единственият от съвременните български архиереи, който успя да организира и издаде своите слова, проповеди, послания и статии, за да останат като свидетелство за неговата пастирска и книжовна дейност. Книгата е съвместно издание с Двери.

И двата тома – Вярвам, затова и говоря и Пазете душите си – могат да бъдат намерени в книжарница „Български книжици“ и в храм „Св. Седмочисленици“ в София.