10.05.2023_23:28 | Източник: Българска патриаршия 10.05.2023 16:49 |
Снимка
Автор: Бачковска света обител


Днес отново се проведе утвърдилото се вече за повече от 100 години литийно шествие с чудотворната Богородична икона на храма „Св. Благовещение” в Асеновград до Бачковския манастир.

След богослужението в града и шествието в него, иконата пристигна в подножието на манастира в 11:30 ч. Там тя бе посрещната от игумена на Бачковската света обител Велички епископ Сионий, манастирското братство и вярващия народ. Негово Преосвещенство размени братски великденски поздрави с придружаващите иконата Знеполски епископ Арсений, Смолянски епископ Висарион, съпътсващите свещенослужители и вярващи.

С песнопения, литията се отправи към манастира, където на двора бе отслужен водосвет за здраве и спасение от Техни Преосвещенства, в присъствието на представители на местната власт и въоръжените сили. Последните бяха и сред най-активните участници в непосредственото носене на светата икона.

След освещаването на водата и поръсването на вярващия народ Негово Преосвещенство епископ Сионий се обърна с поздравително слово към гостуващите епископи и всички присъстващи, като ги поздрави с пасхалния възглас на надеждата – „Христос возкресе”! Подчертавайки духовната същност на днешния празник в пътя на вярващите към светата Петдесетница епископ Сионий се спря и на благодатното съвпадение през настоящата година на Преполовение със седемдесет годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква, станало на този ден преди 70 години, с което древнопросиялата българска църква е възвърнала заслуженото си място в сонма на православните патриаршии.

Особено знаменателна за Бачковската обител е тази дата и поради факта, че тя по Божий промисъл е последен пристан, както за последния патриарх на Втората българска държава – светия Патриарх Евтимий Търновски, така и за първия патриарх на Третата българска държава – блаженопочившия Светейши патриарх Кирил, каза в словото си дядо Сионий.

Промисълът Господен е събрал в нашия манастир двама от най-видните първойерарси на нашата църква, останали паметни не само със служението си, но и с богопросветеното си слово в многобройните трудове завещани на поколенията православни българи за освещаване на пътя им към истините на православието, добави Негово Преосвещенство.

В заключение бе изпълнено многолетствие за нинездравствуващия Светейши патриарх български Неофит, за нинездравствуващия епархийски митрополит Николай, за всечестното свещенство и братство манастирско и за всички присъстващи християни.