11.05.2023_22:57 | Източник: Двери на Православието 11.05.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието

Премиерата на операта „Рилският пустинник“, състояла се на 10 май в столицата, беше определена от зрителите и специалистите като изключително преживяване. Музикалното произведение беше наречено „магичен разказ за живота на св. Йоан Рилски“. Операта е по текст на Тихомир Павлов († 1937 г.) и музика на ставрофорен иконом Кирил Попов. У нас за първи път се създава подобна творба, която съчетава изразните средства на оперната и църковната музика, като се запазват спецификите и красотата и на двете. С тази опера о. Кирил Попов разкрива нови измерения на своя музикален талант и съвсем заслужено в края на представлението в Софийската опера композиторът беше удостоен с ордена на Българската православна църква „Св. Йоан Кукузел“. Той му се дава не само за музикалната поема „Рилският пустинник“, но и заради цялостното му творчество. Досега о. Кирил Попов е получавал редица наши и международни награди и отличия, но орденът „Св. Йоан Кукузел“ е сред най-високите. Той беше учреден от Св. Синод на БПЦ през 2018 г. и досега е връчен само на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на хор „Св. Йоан Кукузел“ ( тук).

Снимка

В създаването, сценичната адаптация и осъществяването на „Рилският пустинник“ са ангажирани изключителни професионалисти, сред които и директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Диригент беше Старозагорски митрополит Киприан, в ролята на Рилския пустинник като млад се въплъти Атанас Младенов, а Ириней Константинов – като светия чудотворец в напреднала възраст. Специалистите отличават изпълнението на Хора на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова и на солистите Веселин Михайлов, Ангел Христов, Николай Петров, Стефан Владимиров. Възхищение и умиление предизвика изпълнението на ученика Иван Радев в ролята на племенника на преп. Йоан – Лука.

Митр. Киприан сподели, че освен удовлетворението да работи с творческия колектив на Софийска опера по това художествено и музикално произведение за него този процес е имал и мисионерски характер: „Нашата работа по обсъждането на сценария, либретото, на хоровите и соловите изпълнения – това общуване на хората, на изпълнителите и музикантите от оркестъра с духовници беше и форма на проповед, която обединява“.

Снимка

Сред зрителите в препълнената зала бяха архиереи и духовници на БПЦ, преподаватели, общественици, културни дейци и др.

Музикалната поема „Рилският пустинник“ ще бъде изпълнена още веднъж на 23 май от 19 ч. – в навечерието на Деня на св. братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Според думите на композитора о. Кирил Попов творбата е замислена като доста по-мащабна, но за сегашните представления е била ограничена в приетите времеви рамки. Мечта на о. Попов и на акад. Карталов обаче е било нейно представяне в пълнота и на открито през лятото.

Снимки: Сайт на Софийската опера

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка