12.05.2023_08:32 | Източник: БТА 12.05.2023 07:00 |
Снимка
Автор: Проф. Иван Желев


Свети Епифаний е роден в бедно еврейско семейство в Палестина през 310 г. Бил още непълнолетен, когато починали родителите му. Той се постарал да отгледа малката си сестричка. А след като се запознал с разпространяващата се вече свободно християнска вяра, той и сестра му приели кръщение. Епифаний поверил момичето на монахини от близък манастир, а сам той отишъл в пустинята на Палестина, където живял близо до видни подвижници. Постоянно изучавал Свещеното Писание, учел се и от духовния опит на другите отшелници. Вестта за неговата ученост и големи добродетели скоро се разнесла по разни страни и в 367 г. Епифаний бил поканен и избран за епископ на град Константия (преди това наричан Саламина, а днес Фамагуста) на източния бряг на остров Кипър. Градът станал седалище на архиепископа на Кипър и бил такъв до 1191 г., когато островът бил завладян от кръстоносците.

Свети Епифатий положил много усилия за християнизацията на жителите на Кипър, Успешно и с пламенна ревност се борил за запазване и укрепване на православното учение, като изобличавал всички еретични вярвания и заблуди на своето време. Благодарение на отличното познаване на Свещеното Писание светителят Епифаний написал редица антиеретически съчинения, за да запази от изопачаване християнска вяра. Най-известното е „Панарион“ (или „Против ересите“), в което са описани и съответно опровергани десетки ереси. Свети Епифаний е предоставил изобилен материал за развитието както на християнските идеи, така и особено на еретическите учения. В 381 г., заедно с още четирима кипърски епископи, светителят участвал във Втория вселенски събор в Цариград.

След като 36 години ръководил Кипърската църква, свети Епифаний се упокоил на 12 май 403 г., докато се завръщал с кораб от Цариград в Константия.