12.05.2023_08:46 | Източник: БТА / Бургас, 12.05.2023 08:24 |
Снимка
Снимка: Мая Стефанова, БТА
Автор: Мая Стефанова


Зографите Йордан Иванов, Недялко Жеков, Светла Василева и Тодор Жеков откриха обща изложба със заглавие „Ателие „Зограф“ в бургаската галерия „Неси“. Тя се състои от икони и откриването ѝ съвпадна с отбелязването на празника на Св. св. Кирил и Методий.

Четиримата са част от екип, който се сформира спонтанно за проекта за изографисването на храм „Св. Атанасий“ в град Горна Оряховица, по който започват да работят през 2005 година. Оттогава в биографията им са се натрупали изписването на множество храмове, иконостаси, параклиси, олтари, гробищни храмове, параклиси.

Сред най-открояващите им проекти са изписването на заседателната зала в Софийска митрополия, голямата трапезария и храм „Вси Светии“ в Бачковския манастир, както и стенописи в Зографския манастир и малката трапезария на манастира Св. Георги Зограф в Света гора, Атон.

Пред БТА те разказаха, че с годините екипната им работа налага да уеднаквяват стила си и да преглъщат индивидуалността в името на общите проекти, които трябва да изглеждат еднотипно и в които не трябва да личи, че четката са държали различни хора.

Обединяват се около стилистиката на византийската живопис. Впечатлява ги по време на работата им в Гърция, където харесват македонския стил, като подчертават, че той няма нищо общо и не бива да се бърка със съседната ни държава Република Северна Македония.

Четиримата работят предимно по стенописи и много по-рядко успяват да отделят време за икони, освен в случаите, когато са по конкретна поръчка. Затова и представянето им в галерия „Неси“ е едва втората им самостоятелна изложба с икони, откакто екипът съществува. Тя им дава възможността да покажат донякъде и своята индивидуалност, казаха още те пред БТА.

Макар творбите да не са подписани, според тях едно по-наблюдателно око веднага би открило разликите в стиловете и търсенията на всеки един от тях. В експозицията присъстват образите както на популярни светци, така и на сцени като „Старозаветна Троица“, известна още като „Гостоприемство Авраамово“.

Изложбата „Ателие „Зограф““ ще остане в бургаската галерия до 30 май.