13.05.2023_21:40 | Източник: Българска патриаршия 13.05.2023 08:57 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


В деня, в който Православната църква почита св. равноапостолни братя Кирил и Методий, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Софийската света митрополия вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари на Негово Светейшество сборника, посветен на Международния форум за кирилицата „И ний сме дали нещо на света“, който г-жа Йотова организира преди няколко месеца. Форумът събра известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български медиависти. Конференцията изтъкна българския принос за спасяването на делото на св. Кирил и Методий и техните ученици, за създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят. Илияна Йотова благодари на Св. Синод за подкрепата. В сборника е поместено специалното посвещение на Патриарх Неофит за високия форум. Българският патриарх освети и благослови икона на св. братя, която вицепрезидентът съхранява в кабинета си.

В срещата взеха участие Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Теодор Атанасов, началник на кабинета на Негово Светейшество, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и сътрудници от кабинета на г-жа Йотова.

Снимки: архимандрит Евтимий

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК