13.05.2023_21:54 | Източник: Двери на Православието 13.05.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


В република Южна Африка днес ще бъде осветен първият български православен храм на африканския континент, посветен на българския светец и покровител Йоан Рилски. Църквата е изградена в Мидранд, Йоханесбург, от българската общност в републиката. Старозагорският митр. Киприан е определен от Св. Синод да извърши чина на освещаването, като той е включен в делегацията на президента Румен Радев. Основният камък на храма е положен през 2016 г., а през 2021 г. започва градежът.

Вчера митр. Киприан се срещна с митрополита на Претория и Йоханесбург Дамаскин (Александрийска патриаршия) и обсъди с него предизвикателствата, пред които е изправена местната православна общност.

В ЮАР живеят около 30 000 българи, предимно в големите градове. Те са обединени в три български организации, а храмът ще бъде за тях още един център за споделяне на българските традиции и култура.

Йоханесбург е в юрисдикцията на Александрийска патриаршия, там действа православна семинария „Патриарх Петър VII“, съществуват и православни църкви на различни национални общности – сръбски храм „Св. Тома“, руски „Преп. Сергий Радонежски“ и румънски „Св. апостол Андрей“.

Снимка

Снимки: Старозагорска митрополия