16.05.2023_09:00 | Източник: Двери на Православието 15.05.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


Издателството на Зографския манастир издаде нова книга от поредицата „Аналогион“, в която се публикуват богослужебни текстове на църковнославянски език. Това е Служба на всички български светии, чийто празник се чества във втората неделя след Петдесетница. Този богослужебен текст е съставен от Левкийски епископ Партений († 1982 г.), но за съжаление той не дочаква неговото издаване. Едва през 1995 г. Неврокопска митрополия, по решение на Св. Синод на БПЦ, отпечатва службата, която след това не е била преиздавана и се превръща в библиографска рядкост.

Текстът в новото издание е набран с църковнославянски шрифт, като след полиелея е прибавен и „седален“, който липсва в първата служба. „Славите“ в службата за първи път са нотирани и са публикувани в нотното приложение. Отстранени са някои грешки и са направени малки редакции. В подготовката на новото издание на Службата на всички български светии участие взимат зографските братя Климент и Атанасий, а музикалната нотация е на Георги Радев.

Други издания от поредицата „Аналогион“ са Служба на преп. Порфирий Кавсокаливит, Служба и житие на преп. Силуан Атонски, Молебен канон към св. Климент Охридски и др.