16.05.2023_19:41 | Източник: Двери на Православието 15.05.2023 |
Снимка
Автор: Д-р Николинка Климукова, учител по религия и рисуване


Празникът на св. равноапостолни братя Кирил и Методий, 11 май 2023 г., е дата, натоварена с голямо духовно съдържание за Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София. По утвърдена традиция на тази дата се изпращат абитуриентите. Тази година на 11 май сутринта тържествено се разделихме със сто и осем зрелостници от деветдесет и деветият випуск на училището. Водосвет отслужи прот. Георги Янъков от столичният храм „Покров Богородичен“. Той поръси ученици, преподаватели и гости, както и всички кабинети на училището.

Снимка

Духовният живот за тази просветна институция е особено важен. Затова тук всички осмокласници изучават религия от 2000 г. без прекъсване. Тази година на първия етаж на училището беше създаден своеобразен иконостас със старинен дърворезбен кръст с разпятието на Спасителя и две икони на Божията майка и Иисус Христос, дарени от ик. Стилиян Табаков от храм „Св. ап. АндрЕе Първозвани“. Още една икона на св. Богородица със специална история е поставена там. Изписването ѝ започва преди десет години майката на Виктория Николова от 8. клас, учила иконопис, и сега е завършена в час по религия от дъщерята.

Снимка

Същата вечер в столичната галерия „Арт Муза“ беше открита изложба „Учителите-художници на НПГПФ“. Тя е посветена на стогодишнината на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Целта на изложбата е да представи творчеството на преподавателите по живопис, рисуване, компютърна графика и анимация в най-добра светлина като творчески пример за учениците, защото предаването на традициите и добрите практики е водеща тенденция в училището. Десет учители от гимназията се включиха в експозицията: Александър Сертев, Биляна Савова, Георги Тачев, Димитър Боздански, Милена Станков, Николинка Климукова, Раймонда Пейчинова, Сандра Блажева, Стефан Маринов, Цветомир Крумов. Свои творби представи и секретарката Яна Стоянова, също възпитаничка на НПГПФ.

Снимка

Трима от най-младите преподаватели по изкуствата, участници в изложбата, са завършили гимназията и се върнаха да преподават в нея. Едни от тях показват картини с маслена, акрилна или акварелна живопис, други – различни техники на графиката, трети представят артистични моменти от компютърната анимация. На откриването свириха на пиано гостуващият музикант от Мексико Хорхе Ернандес и учителят от НПГПФ Стефан Маринов. Беше отправено пожелание към присъстващите да съхранят просветителския дух на св. Братя, неугасим през вековете.

Тази година на 24 май галерията ще посреща гости и е отворена през целия ден. За празничното настроение ще допринесе концерт на пиано на проф. Анна Тошкова.

И на двете дати, 11 май и 24 май, продължават изложбите на учители, ученици и приятели на Националната професионална гимназия по фотография и полиграфия. Следващата експозиция ще е отредена на младите таланти.

Снимка

Снимка