17.05.2023_21:34 | Източник: Българска патриаршия 17.05.2023 12:25 |
Снимка
Автор: Западно- и Средноевропейска митрополия


С благословението на Негово Високопреосвещенство г-н г-н Антоний Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква – Българска патриаршия БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим има удоволствието да Ви покани на честванията, организирани по повод празниците на СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ И ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ.

Тези чествания са свързани и с достойните годишнини на БПЦ-БП:

– 120 години от основаването на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“,

– 100 години от основаването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“,

– 70 години от Възстановяването на Българската патриаршия:

– 10 години от каноничния избор и интронизация на Негово Светейшество Неофит Патриарх Бьлгарски и Митрополит Софийски; – – 10 години от каноничния избор и интронизация на Негово Високопреосвещенство Антоний, Западно и Средносвропейски митрополит

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА:

23 май (вторник) – Научен симпозиум в Българския културен институт в Рим от 16.00 часа;

24 май (сряда – Отдание на Пасха и ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност) в понтификалната базилика „Сан Клементе“ от 10.00 часа света Литургия предстоятелствана от Негово Високопреосвещенство Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Мелетий зам. ректор на Софийската духовна семинария и свещеници от Епархията. Песнопенията ще изпълнят хора на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”.

25 май (четвъртък – Възнесение Господне – Спасовден) в понтификалната базилика „Сан Пистро“, в Криптата на папите, в Параклиса на Светите братя Кирил и Методий и Св. Бенедикт от 10.00 часа молебен извършен от Н. В.Пр. Митрополит Антоний Западно и Средноевропейски митрополит.

28 май (Неделя на Светите отци от Първия вселенски събор) в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ от 10.00 часа света Литургия.