17.05.2023_21:52 | Източник: Българска патриаршия 17.05.2023 12:28 |
Снимка
Автор: Врачанска митрополия


На 21 май Българската православна църква чества паметта на св. велики царе равноапостолни Константин и Елена. Тази година празникът във Враца ще бъде отбелязан особено тържествено, защото се изпълват 120 години от построяването на храма в града, който носи името на светите царе Константин и Елена. (Църквата се намира на ул. „Петропавловска“, зад сградата на Регионалния исторически музей.) По повод кръглата годишнина и по молба на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий за поклонение в града ще бъде донесена частица от Светия и Животворящ Кръст Господен. Светинята пристига във Враца от Варненска епархия с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Припомняме, че именно по почин на св. царица Елена е открит Кръстът Господен на хълма Голгота.

Частицата от Светия Кръст Господен ще бъде посрещната във Враца от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и врачански духовници на 20 май – събота – в 17 ч. в храма „Св. св. Константин и Елена“ – църквата, позната на врачани, като „Св. царей“, зад сградата на Регионалния исторически музей. Веднага след пристигането й в храма ще започне отслужването на празнична вечерня. В богослужението ще вземе участие мъжкият хор за византийско пеене „Св. Наум Охридски” от София с ръководител Андрей Касабов.

Светинята ще остане за поклонение в храма „Св. св. Константин и Елена“ в тази събота – 20 май, докато има хора, които желаят да й се поклонят, а също така на същото място през целия ден в нeделя до понеделник сутринта.

В нeделя – 21 май, когато се чества паметта на св. велики царе равноапостолни Константин и Елена, в храма, носещ тяхното име във Враца, от 9 часа ще започне Архиерейска Света литургия, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в съслужение с архиереи от Българската православна църква. След края на богослужението ще бъде раздадена храна за здраве и благословение на вярващите.

Св. Константин (274 г. – 337 г.) царувал в Рим и Византия – Цариград. По негово време, през 313 г., се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата „Св. апостоли“ в Цариград. Майка му, св. царица Елена, живяла благочестиво и нейна е заслугата за откриването на Кръста Господен на хълма Голгота.

Врачанската света митрополия кани врачани и гостите на града да участват в този духовен празник и да се поклонят пред светинята, с чието пристигане сме се удостоили.