21.05.2023_09:44 | Източник: Двери на Православието 20.05.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


В салона на Софийска митрополия на 20 май се проведе празнично състезание-викторина за ученици, изучаващи предмета Религия в Софийска епархия. Събитието беше посветено на изпълването на 1160 години от Великоморавската мисия на св. равноапостолни братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски. Състезанието се провежда за трети път като тази година в него имаше участници от 1. до 4. клас.

Снимка

В надпреварата се включиха ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Сливница, с преподавател Жени Методиева, 139 Основно училище „Захарий Круша“, София, с преподавател Екатерина Дочева, от 78 СУ „Христо Смирненски“, Банкя, с преподаватели Мария Калугерова и Пенка Петева, ОУ „Евлоги Георгиев“ и Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, с преподавател Живка Мантаркова.

Снимка

Салонът на митрополията се изпълни с деца, родители и учители, развълнувани от предстоящата надпревара. Празничното събитие беше открито от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който е инициатор на празничната викторина. Той обърна внимание на главната тема на тазгодишното състезание – 1160 години от Великоморавската мисия на св. братя и значението на тяхното дело за нашия народ. Владиката подчерта, че викторината е повод за среща и запознанство на деца от различни градове на епархията, които изучават Религия. Като пожела успех на участниците, еп. Поликарп им напомни, че това ще бъде приятелска надпревара, в която главната цел е да научим нови неща и създадем нови приятелства.

Снимка

Владиката оглави и журито, в което участваха също д-р Полина Спирова, преподавател по Религиозна педагогика в Богословския факултет на Софийския университет, и Велина Андонова, дългогодишен учител по Религия в София. Автор и модератор на викторината беше Милена Йоцова, учител по Религия, а водещи на събитието – третокласничките от Банкя София Жело и Рая Форданова.

Снимка

Между отделните кръгове на викторината зрителите в залата чуха изпълненията на децата от хор „Св. Серафим Софийски“ с ръководител Анелия Кочева.

Сред задачите пред участниците в състезанието имаше сглобяване на икона, работа с текст, отговори на въпроси за мисията и делото на св. Кирил и Методий. Беше дадена възможност на отборите да обсъждат и търсят отговори на поставените въпроси, като разчитат не само на знанията си, но и на съобразителност и умения за работа в екип.

Снимка

Добрата подготовка и силната мотивация на всички участници ги изведе до първото място в надпреварата. Еп. Поликарп изрази радостта си от знанията на учениците и от добрата работа на учителите. Всички участници – и учители, и ученици – получиха грамоти за спомен от приятелската надпревара. Ръководството на Софийска митрополия се погрижи децата да получат и пакети с лакомства.

Празничното събитие, състояло се в навечерието на 24 май, завърши с изпълнение на химна „Върви, народе възродени…“ от всички участници в инициативата.

Празникът в Софийска митрополия завърши с обща снимка.

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка