23.05.2023_02:52 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2023 11:41 |
Снимка
Автор: Пловдивска митрополия


На 21 май Светата Православна Църква почита светите Велики царе и равноапостоли Константин и Елена. В навечерието на празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храма, посветен на св. св. Константин и Елена в старинния Пловдив.

На другата сутрин Архиерейската света Литургия в храма бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. С владиката съслужиха: архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Петър Хубенов – председател на храма, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Преди началото на Литургията владиката пострига Стоян Костадинов, Теодор Попов, Михаил Стойнев и Константин Рамадан за четци на Българската православна църква.

Множество миряни почетоха празника, като взеха молитвено участие в богослужбата. Сред тях бе и кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров.

В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай произнесе слово за празника, в което говори за особените заслуги към Христовата Църква на равноапостолния император Константин и подвига на блажена Елена.

Архипастирят на Пловдивска епархия поднесе в дар икони с образа на светите равноапостолни Константин и Елена на дарителите на храма г-н Стоян Колев и г-н Ангел Стефанов.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки от Празнична вечерня с петохлебие.

Снимки от Архиерейска света Литургия.