23.05.2023_03:22 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2023 12:59 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 21 май Православната църква почита паметта на светите равноапостолни боговенчани царе Константин и Елена.

Своят храмов празник тържествено отбеляза новоосветеният храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Гара Елин Пелин, край София.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, св. Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Дамбов, протойерей Серафим Мишев, предстоятел на храма, протойерей Григорий Димитров, свещеник Коста Пеев, свещеник Цветан Велинов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп.

Църковните певци от хор „Св. Наум Охридски“, както и храмовите певци бяха ръководени от г-н Грисен Чакъри.

Светата Литургия бе уважена от г-н Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин, г-жа Вяра Вучкова, кмет на с. Гара Елин Пелин, както и представители на различни институции, организации и голямо многобройно множество верен народ.
Преди Св. Литургия бяха постригани за четец, певец и свещоносец боголюбивите мъже Александър и Радослав.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено дяконско ръкоположение. В първата благодатна степен на свещенството, беше ръкоположен иподякон д-р Александър Стратев. Преди ръкоположението епископ Поликарп произнесе напътствено слово към иподякон Александър, като му пожела достойно и благодатно служение. На новият дякон беше дадено още едно име, това на светителя Лука Кримски. Той бе наречен Александър-Лука. Даването на второто име на младият духовник е поради това, че той е практикуващ лекар, както и преподавател в Медицинския факултет, а и има особена почит към св. Лука Симферополски, който да му помага в служението.

По традиция, празничното богослужение продължи с отслужването на водосвет пред храма.

След св. Литургия и общия водосвет Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за духовните качества, приноса към християнския живот, благочестието, богословието, догматиката, културата и традициите на светите благоверни царе Константин и Елена. Епископ Поликарп призова присъстващите благочестиви християни да подражават на добродетелния и градивен живот на св. Константин и св. Елена и им пожела здраве, мир и духовно въздигане. Той засегна и неделното евангелско четиво, като призова всеки да отвори очите си, да види Бога и окрилен от Неговата любов, благодат, помощ и милост да Му бъде достоен последовател, ученик и приятел.

С красив букет епископ Поликарп беше поздравен от г-н Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин, г-жа Вяра Вучкова, кмет на с. Гара Елин Пелин и семейството на дякон Александър-Лука.

Владиката поздрави всички именници с личния им празник, като им пожела да живеят по примера на празнуваните светци и да бъдат пример за вяра, надежда и любов за околните. Поздрав беше отправен и към всички рожденици.
Владиката поздрави духовенството, гостите и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

За всички присъстващи беше осветен и раздаден празничен курбан, хлебни приношения, както и бе организиран и общ обяд.

Снимки: архимандрит Евтимий