23.05.2023_03:50 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2023 16:47 |
Снимка
Автор: Българска патриаршия


На 21 май Патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена“ в Букурещ отпразнува своя храмов празник. Бoгослужението бе възглавено от Румънския патриарх Даниил в съслужение с подведомствените му архиереи от Митрополията на Мунтения и Добруджа, монашествуващите при катедралата и Представителя на Българска патриаршия в гр. Букурещ прот. Кирил Синев. След прочитането на евангелските откъси (за Неделя на слепия и светите равноапостоли) Негово Блаженство говори за духовната слепота и паметта на светите равноапостолни царе Константин и Елена. Патриарх Даниил каза: „Вярата е духовно виждане на Божието присъствие и действие в света“. Задамвонната молитва на св. Литургия прочете на български език прот. Кирил.

Бе извършена канонизацията на Влашкия митрополит мъченик Неофит Критски. Еп. Варлаам Плоещки, секретар на Св. Синод, прочете Томоса за провъзгласяване на канонизация. Псалтите при катедралата изпълниха тропара на св. Неофит, който гласи: „Да почетем днес с радост достойния и мъдър пастир на Влашко, св. йерарх Неофит, Критска издънка и просветител на вярващите, защото полагайки живота си за своите пасоми придоби вечна слава от Христос, Комуто се моли за нас“. Двама архимандрити показаха на поклонниците иконата с лика на св. Неофит.

След отпуста се проведе награждаване на първенците в Националния катехизаторски конкурс „Младите и старите да хвалят името Господне“, организиран в партньорство с Министерството на образованието. Бяха наградени общо тридесет катехизаторски групи при различни енории на румънски епархии. Пристъпвайки облечени в народни носии, придружени от техните отци координатори те получаваха почетни дипломи от румънския Предстоятел.

Издателството на „Библейския институт и за православна мисия“ бе отпечатало три богослужебни книги посветени на св. Неофит. Критски: „Житие и акатист“, „Служба на св. Неофит“ – текстово и псалтикийно издание.

Св. Неофит е роден на о. Крит около 1690 г. Призован е във Влашко от владетеля Константин Маврокордат, за да бъде учител на децата му. През 1738 г. е избран за Влашки митрополит. Подобно на своя предшественик – св. Антим Иверски, полага усилия за пълно въвеждане на румънския език в богослужението, като отпечатва 14 богослужебни книги (и един Псалтир на арабски, 1747). Поддържа исихасткото възраждане започнато от св. Василий от Ябълковата поляна. Грижи се за образованието на народа, полага старания за православните румънци в Трансилвания, бори се с крепостничеството. За тази му дейност Константинополска патриаршия му дава титлата „наместник на Кесария Кападокийска“, която от 1776 г. носят всички влашки митрополити. Застъпва се за потиснатите си пасоми пред фанариотския владетел Матей Гика, който тайно заповядал дръзкия йерарх да бъде отровен. След кратко време, на 16 юни 1753 г. митрополитът се преставя в Господа, бидейки погребан до митрополитската катедрала в Букурещ.

Всички участвали в празника получиха книгата „Патриаршеската катедрала: епиграфски свидетелства“, в която автора Михай Григориу цитира сборника на Иван Тютюнджиев „Търновският епископат“, В. Търново, 2007 – говорейки за митрополит Йосиф II Търновски.

На 20 и 21 май презвитера Калина Михайлова от тутраканското с. Шуменци представи (трета поредна в Румъния през тази година) изложба на български народни носии в енорийския център при храм „Свети Николай“, с. Брънещ, в сътрудничество с местната Българска културна асоциация „Седянка“.

Текст и снимки: прот. Кирил Синев