24.05.2023_03:06 | Източник: Българска патриаршия 23.05.2023 19:08 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


Утре, 24 май (сряда), в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радиото на Софийска света митрополия „Епархийски глас“.

В първата част ще гостува Негово Преосвещенство Тивериополският Епископ Тихон, викарий на Софийския Митрополит и Български Патриарх Неофит. С него ще поговорим за празника на св. мъченик Георги Софийски Най-нови, който честваме в петък, 26 май, и за болничното служение като автентично християнско призвание.

Според съвременните ни стандарти житието на светеца е изпълнено с неполиткоректни актове и от двете страни. Първо турците меко казано не проявяват уважение към неговите религиозни чувства и насила му слагат чалма на главата. После пък той я захвърля и я тъпче на земята. Подобни моменти има и в житията на други родни светии през Османското владичество – например св. Николай Софийски и св. Онуфрий Габровски. Какъв е ключът да разберем онова време, неговите специфични условия и изпитания и да не го претегляме превратно през днешните ни мери и представи?

Днес поне на нас не ни се налага да изповядваме вярата си до смърт. На други места по света обаче на християните, уви, им се налага. Но успяваме ли ние в поне привидното тържество на християнството да запазим горещите си сърца, или пък сме охладнели? Не сме ли потънали в удобство и охолство? Физически не сме застрашени, но как сме духовно? Имаме ли поне отмалко дръзновението, смелостта и жертвоготовността на св. Георги, ако не да пострадаме, поне да послужим на ближния? И то на ближния в нужда, в отеснение, в болест. Изпълняваме ли евангелския зов – онова „милост искам, а не жертва“?

На тези и други въпроси ще опитаме да отговорим с помощта на епископ Тихон.

Във втората част на програмата ще продължим темата заедно с Деян Петров, един от доброволците към параклиса „Св. Георги Най-нови“ в двора на Александровска болница, който отбелязва своя храмов празник този петък.

Водещ на този епизод на „Живото слово“ ще бъде Ангел Иванов.

„Живото слово“ можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и нeделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта – в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“ на адрес:  https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify.